Vermogensbeheer: Actief of passief beleggen?

Volgens de AFM leidraad, actief vs passief beleggen in het belang van de klant, is het één niet beter dan het ander. Over beide is dus wel iets te zeggen.

Er wordt op dit moment dan ook ontzettend veel over geschreven maar wat zijn de verschillen? Passief beleggen wordt vaak afgedaan als het éénmalig samenstellen van een portefeuille, terwijl actief al snel wordt gezien als stockpicking.

Bij actieve beleggingen kunt u denken aan vermogensbeheer dat gericht is op individuele titels, dus rechtstreeks aandelen en obligaties op de beurs aankopen. Daarnaast zijn er ook actief beheerde beleggingsfondsen. Bij passief beleggen wordt er vaak voor trackers, ook wel ETF’s gekozen.

Lees meer

Top 10 ergernissen bij vermogensbeheer

U hoeft geen diepgaand onderzoek te doen om er achter te komen dat veel mensen zich ergeren aan van alles en nog wat bij de bank of vermogensbeheerder. En terecht. Toch blijkt uit onderzoek van de consumentenbond dat 20% van de klanten niet van bank of vermogensbeheerder durft te veranderen.

Top 10 van veel gehoorde ergernissen bij vermogensbeheer en banken

1. Te weinig contact

Tijdens de kennismakingsgesprekken wordt gezegd dat u bij vermogensbeheer periodiek op de hoogte wordt gehouden en dat u aan uw adviseur een klankboord heeft. Helaas houden zich maar weinig adviseurs aan deze beloftes.

2. Weinig of onduidelijke uitleg over gekozen belegging

Lees meer

Vergelijk uw Vermogensbeheerder in de Telegraaf (7 juli 2012)

In gevecht voor een beter vermogensbeheer

Een reeks beurscrises heeft de beleggingsresultaten fors onder druk gezet, ook van professionele vermogensbeheerders. Logisch dat klanten een kritische blik op kosten, beleggingsbeleid en dienstverlening werpen. Die onvrede biedt low cost nieuwkomers kansen en leidt tot de komst van beleggingscoaches die helpen bij de zoektocht naar een betere vermogensbeheerder.
Veel partijen zijn niet transparant en komen hun beloftes niet na. Wij pikken de rotte appels eruit aldus Maurice Flinterman en Jos van Heese van Vergelijk uw Vermogensbeheerder.

Bekijk hier het originele krantenartikel van de Telegraaf – Onvrede bij vermogensbeheer zet belegger aan tot shoppen

Lees meer

Vergoedingsstructuur vermogensbeheer

We komen in het vermogensbeheer veel verschillende vergoedingen tegen. In dit blog leest u de meest voorkomende vergoedingen.

Het is moeilijk te zeggen of er een juiste structuur is. Het belangrijkste blijft dat u zich er prettig bij voelt en dat het voldoet aan uw verwachtingen. De hoogte van de vergoeding heeft wel degelijk invloed op het uiteindelijke rendement.

Lees meer

Verborgen kosten vermogensbeheer

Circa twintig procent van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van vermogensbeheer via beleggingsfondsen van een bank of vermogensbeheerder. Deze partijen dragen de verantwoording voor dit noemenswaardige kapitaal.

De diensten van een vermogensbeheerder of bank moeten glashelder en transparant zijn, tenminste dat zou je denken!

Niets is minder waar. Nog dagelijks komen wij vermogende particulieren tegen met verborgen kosten bij vermogensbeheer in hun effectenportefeuille. Kosten die soms oplopen tot wel boven de 6,5%.

Blijf vermogensbeheer vergelijken! Lees ook in de Telegraaf of het Financiële Dagblad wat wij voor u kunnen betekenen.

Lees meer