Hoe experts vermogensbeheer resultaten uit het verleden gebruiken

Elke belegger zal zijn eigen opinie vormen over zogenaamde ‘past performance data’. Voor sommigen zijn zij een obsessie, anderen negeren ze totaal. De waarheid ligt in het midden. Het gebruik van resultaten uit het verleden is subjectief. Maar sommige beleggers maken wel de fout om hun beslissing louter en alleen op deze data af te stemmen. Dat werkt snel en bovendien spreken data direct over wat de belegger nauw aan het hart ligt: vermogensgroei.

Lees ook: goede resultaten van vermogensbeheerders.

Daarom is het vaak moeilijk om aan de lokroep der data te weerstaan – en dat kan best gevaarlijk zijn. Resultaten uit het verleden moeten immers altijd in de juiste context worden geplaatst.

Om beter te begrijpen hoe dat moet, vroeg Adam Zoll (Site editor van Morningstar.com) zijn collega-experts van het gereputeerde Morningstar hoe zij resultaten uit het verleden inzetten in hun analyses bij het beoordelen van beleggingsfondsen.

Lees meer

,

Vooral kleine vermogensbeheerders verhogen hun prijzen

Vooral kleinere vermogensbeheerders verhogen hun tarieven in anticipatie op volgend jaar, als een belangrijk deel van hun inkomsten wegvalt vanwege het verbod op provisies dat dan ingaat.

vermogensbeheerders jos van heese

 

‘Ik zie kleine spelers hun tarieven aan de voorkant enorm verhogen’, zegt Jos van Heese (foto), van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder, dat particulieren begeleidt bij het kiezen van een vermogensbeheerder.

Waar beheerders eerst 1 procent van het beheerde vermogen aan kosten rekenden, gaat dat nu naar 1,6 of 1,8 procent. In sommige gevallen wordt klanten gevraagd het bedrag vooraf te betalen. Lees ook tips over kosten bij vermogensbeheer.

Lees meer