Wat levert uw vermogensbeheerder aan rendement op?

vermogensbeheerders goochelen met rendementen

Bij vermogensbeheer wordt het geld beheerd van een klant door een specifieke organisatie. Naast het maken van duidelijke afspraken tussen de klant en een vermogensbeheerder, wordt het vermogen van de klant beheerd door de vermogensbeheerder.

Beleggingsresultaten zijn niet altijd even gemakkelijk te berekenen. Er zijn daarom vier verschillende methoden die worden gebruikt om rendementen te berekenen van een investering die wordt gedaan.

  • time-weighted return
  • simple return
  • internal return
  • money-weighted return

Lees meer

Gatenkaas in defensie van vermogensbeheerders!

Defensief is niet altijd defensief!

“Obligaties moet je niet hebben want die leveren niets op” “Ik moet obligaties hebben omdat ik beleg voor mijn pensioen, en het risico van obligaties is nou eenmaal lager.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden voor tips over vermogensbeheer!

Zomaar twee citaten die ik regelmatig hoor. Beide kloppen ze als een bus. Het ligt echter zoals heel vaak wel genuanceerder.

Omdat kranten moeten scoren wordt deze nuance over het algemeen achterwege gelaten. In mijn ogen redelijk gevaarlijk omdat deze korte artikelen wel blijven hangen bij veel potentiële beleggers.

Lees meer

Geautomatiseerd handelssysteem Alex zet klanten in de kou

‘Nieuwe speler op de markt’

Alex Vermogensbeheer, onderdeel van Binckbank, start onder leiding van Fernando Hagel in 2008. In het zog van de val van Lehman Brothers komen zij met een revolutionair concept op de markt, ontworpen door Janssen en compagnon Jan Adriaansen. Het gaat om een geautomatiseerd handelssysteem.

In 2014 Alex, in 2015 uw vermogensbeheerder?

Het is een vorm van beleggen die zich focust op bepaalde koerspatronen maar hierbij wel enkele fundamentele bedrijfsinformatie negeert. Het systeem lijkt simpel en ongenaakbaar, gaat de markt omlaag, verruilt het systeem alles voor veilige obligaties. Gaan de koersen weer omhoog, dan investeert men opnieuw in aandelen.

Het leek er op alsof dit systeem de toekomst was van het vermogensbeheer met indrukwekkende rendementen (ruim 40 000 rekeningen in april en een vermogen van maar liefst 2,5 miljard euro).

Lees meer

Rabobank haalt bezem door personeel

Rabobank ontslaat 8000 personen op lokale kantoren en 2000 op het hoofdkantoor

Vrijdagavond heeft de coöperatieve bank bekend gemaakt dat naast de reeds 8000 aangekondigde ontslagen, nogmaals 2000 medewerkers de wacht wordt aangezet. Deze nieuwe ontslagronde is een onderdeel van het programma “Visie 2016”, waarvan het belangrijkste onderdeel de herinrichting van Rabobank in Nederland is.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden

Lees meer

Oyens & Van Eeghen en WMP spreken over fusie

Oyens & Van Eeghen, een Amsterdamse zakenbank die ruim vier jaar geleden met veel bombarie werd opgetuigd, gaat wellicht fuseren met vermogensbeheerder Wealth Management Partners (WMP).

Dat zeggen bronnen in de financiële wereld tegenover Het Financieele Dagblad.

De gesprekken bevinden zich in een prematuur stadium. Het is niet duidelijk welke vermogensbeheerder het gesprek heeft geïnitieerd.

Tegenvaller voor vermogensbeheerder Oyens & van Eeghen

Oyens & Van Eeghen maakte eind 2009 een nieuwe start onder leiding van Wilco Jiskoot en Wiet Pot (ex-Goldman Sachs en ex-Kempen). De zakenbank en vermogensbeheerder moest op fusie- en overnamegebied concurreren met grootbanken, maar door de economische crisis zijn er nauwelijks overnames geweest.

In juni 2013 meldde de zakenbank een ‘onverwacht grote tegenvaller’. Oyens & Van Eeghen leed verlies en zag zich genoodzaakt het personeelsbestand op te schonen, onder andere zes bankiers en twee directieleden ruimden het veld.

Lees meer

De voordelen van een ´Total Cost of Ownership´

Bij vermogensbeheer wordt voornamelijk naar rendement gekeken. Maar ook de kosten zijn van belang, natuurlijk de directe kosten, maar zeker ook de indirecte kosten.

Hoe brengt u deze verborgen kosten in kaart? En hoe kunt u, op een eerlijke en objectieve manier, de kosten van de verschillende beheerders vergelijken? Verdiep u in de directe en indirecte kosten middels de TCO.

Wat een ‘Total Cost of Ownership’ betekent

total cost of ownership - totale kosten vermogensbeheer

Lees meer

5 tips om uw vermogensbeheerder te beoordelen (deel 2)

In het artikel 5 tips om uw vermogensbeheerder te beoordelen (deel 1) gaven we al een aantal tips met betrekking tot het jaarlijks rendement en de beleggingsdoelstelling.

In deze blog bespreken we nog een aantal zaken waar u op dient te letten.

3. Bereken de totale kosten

De AFM heeft in de periode januari 2012 tot en met november 2012 onderzoek gedaan naar de

kosten van beleggingsdienstverlening. Eén van de uitkomsten van dit onderzoek is dat het voor de consument moeilijk is om inzicht te krijgen in de totale kosten van beleggingsdienstverlening en om de kosten van verschillende diensten met elkaar te vergelijken.

Lees meer

Mijn 3 Tips Voor Een Beter Beleggersjaar in 2016

Wat ik in de loop van de jaren heb geleerd als belegger maar ook als ondernemer, is dat het stellen van doelen en deze vervolgens op een vast moment monitoren belangrijke aspecten vormen om succesvol te zijn.

Doelen stellen wordt er al vanaf jonge leeftijd met de paplepel in gegoten en wordt onder andere door topsporters en ondernemers gebruikt om:

  1. Een concreet doel te stellen waar je naar toe kunt werken;
  2. Ervoor te zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om over de lange termijn je doel te behalen.

Lees meer

Alex vermogensbeheer heeft twee en een half miljard euro onder beheer

Alex Vermogensbeheer heeft volgens het persbericht van BinckBank op dit moment zo’n twee en een half  miljard euro aan beheerd vermogen (AUM) van beleggers.

Eind december 2013 werd bij Alex de grens van tweeduizend miljoen doorbroken. In het eerste kwartaal van 2014 was de instroom € 336 miljoen.

Het beheerd vermogen is volgens het persbericht gestegen vanwege weinig interessante alternatieven zoals bijvoorbeeld een lage spaarrente bij de grootbanken. Dit is de reden dat steeds meer particulieren overstappen naar beleggen en met meer risico een hoger rendement proberen te behalen.

Lees meer