AFM: Het hanteren van huisfondsen zorgt voor belangenconflict!

AFM: Er moet een limiet komen op het gebruik van huisfondsen!

Op basis van vragen van andere banken en vermogensbeheerders is de toezichthouder (AFM) een consultatieronde gestart met betrekking tot het gebruik van eigen producten en/of huisfondsen in beleggingsportefeuilles voor cliënten. De stelling van de vermogensbeheerders is dat het gebruik van eigen beleggingsfondsen een belangenconflict kan opleveren.

Klik hier om dit artikel als pdf te downloaden.

Geen wettelijk verbod op huisfondsen

Een wettelijk verbod zal er niet komen op het gebruik van huisfondsen. De AFM wil wel voorwaarden stellen aan het gebruik. Omdat het complexe materie is, en er veel stakeholders zijn, mag elke markt partij meedenken middels deze consultatieronde. Het voornaamste doel van deze consultatie is: Nagaan of de voorwaarden duidelijk, volledig en werkbaar zijn.

Lees meer

,

De snelle groei van indextrackers

Passief beleggen is in trek, en dat gaat ten koste van actief beheerde fondsen. In het eerste kwartaal van 2015 werd wereldwijd rond de $36 miljard in trackers belegd. Een ETF of Tracker is een instrument om een index te volgen. Zie ook de uitleg hieronder.

In dezelfde periode werd $28 miljard dollar terug getrokken uit actief beheerde fondsen.

Lees meer

Vermogensbeheer vergelijken? Kijk ook naar het jaarverslag!

Een aantal mensen vindt het het ver gaan, voor ons is het normaal. Als je je zuurverdiende centen toevertrouwt aan een vermogensbeheerder wil je wel het naadje van de kous weten toch? Wij in ieder geval wel.

Jaarverslag of Jaar van slag?

Zo nu en dan pakken we er eens een jaarverslag van een willekeurige vermogensbeheerder bij. Uiteraard doen we dit ook als beleggers een begeleidingstraject van ons afnemen. Als we een cliënt onderbrengen bij een vermogensbeheerder willen we uiteraard alle risico’s uitsluiten. Een kijkje in een jaarverslag kan dan geen kwaad.

Vaak zijn ze niet interessant (Lees: staat er niets opvallends in). Zo nu en dan komen we bijzondere zaken tegen. Extreem dure auto’s die op de balans staan, enorme uitkeringen voor de directie, snoepreisjes, dure evenementen. Dat soort zaken.

Lees meer

Vermogensbeheerder Haags Effekten Kantoor Staakt Vermogensbeheer Activiteiten

Vermogensbeheerder Haags Effekten Kantoor uit Den Haag is per 1 juli gestopt met met vermogensbeheer. Cliënten van het Haags Effekten Kantoor kregen dit pas vorige week middels een e-mail te horen.

De vermogensbeheerder is in 1994 gestart met het beheren van vermogens voor particulieren. De vermogens zijn volgens diverse bronnen direct geliquideerd.

Geld wordt  van vermogensbeheer rekening teruggeboekt!

Wie het vermogen herbelegd wil hebben kan dat aangeven door middel van een telefoontje.
Het geld zal op korte termijn over gemaakt worden.

Ik heb nog geen cent gezien aldus Jeff de Koning uit Wassenaar*

De reden van de staking is nog onduidelijk. Volgens Jos van Heese van VergelijkUwVermogensbeheerder.nl hebben veel vermogensbeheerders het moeilijk. Dat komt volgens heb mede door het provisieverbod en de dalende tarieven.

Lees meer

Slechts 10% Nederlanders maakt gebruik van Financieel planner

financieel onderwerpen in kaart gebracht in Nederland

Slechts 1 op de 10 Nederlanders maakt gebruik van een financieel planner. Dat blijkt uit het vandaag door Fondsnieuws gepubliceerde onderzoek van onze stagiair, Yashin Rasoolzadeh. Aan dit onderzoek namen 311 respondenten deel.

Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek

Het doel van het onderzoek was om erachter te komen wat het beeld is dat mensen hebben over financiële planning. Ook werd het onderzoek gehouden om te kijken naar de bewustzijn van Nederlanders over hun financiën.

Lees meer