5 tips om uw vermogensbeheerder te beoordelen (deel 2)

In het artikel 5 tips om uw vermogensbeheerder te beoordelen (deel 1) gaven we al een aantal tips met betrekking tot het jaarlijks rendement en de beleggingsdoelstelling.

In deze blog bespreken we nog een aantal zaken waar u op dient te letten.

3. Bereken de totale kosten

De AFM heeft in de periode januari 2012 tot en met november 2012 onderzoek gedaan naar de

kosten van beleggingsdienstverlening. Eén van de uitkomsten van dit onderzoek is dat het voor de consument moeilijk is om inzicht te krijgen in de totale kosten van beleggingsdienstverlening en om de kosten van verschillende diensten met elkaar te vergelijken.

De AFM vindt het gebrek aan inzicht in de totale kosten problematisch omdat kosten een grote impact kunnen hebben op het rendement en daarom voor iedere consument belangrijk zijn.

Kostenstructuur zijn een belangrijk aspect als u uw vermogen uit handen geeft. Welke invloed kosten hebben op het eindresultaat leest u in: Invloed van kosten op uw portefeuille.

Vraag een overzicht op bij uw vermogensbeheerder van de totale kosten die zijn gemaakt over het afgelopen jaar.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden

Het is van belang om op de volgende kosten te letten. Let op kosten zoals beheervergoeding, prestatievergoeding, eventuele abonnementskosten, transactiekosten, bewaarloon en overige kosten.

Verder bent u kritisch naar de kosten van, door de vermogensbeheerder, gebruikte (eigen) beleggingsfondsen en/of trackers (ETF’s). Deze kosten ziet u namelijk niet maar worden wel verwerkt in de koers. Vervolgens telt u deze kosten bij de beheerfee of all-in-fee op.

4. Noteer de resultaten over het afgelopen jaar

Als u jaarlijks uw vermogensbeheerder controleert/vergelijkt is het verstandig om het netto resultaat (na aftrek van kosten) onder aan de streep te noteren.

Zelden wordt dit voor cliënten bijgehouden waardoor het de komende jaren lastig terugblikken wordt.

Na een aantal jaar bijhouden van de resultaten wordt voor u in één oogopslag duidelijk of uw huidige vermogensbeheerder een toegevoegde waarde heeft laten zien.

Om te weten welke punten belangrijk zijn bij het beoordelen van de resultaten lees dan eens het artikel: Vermogensbeheerders Goochelen met Rendementen.

5. Plan uw volgende stap

Nadat u uw huidige vermogensbeheerder hebt overzien is het tijd om de volgende stap te plannen. Zeker als u al een aantal keer tegen teleurstellende cijfers aanloopt.

Het is van belang om een gesprek te plannen met de huidige vermogensbeheerder voor verdere uitleg en/of een onafhankelijk externe adviseur naar uw portefeuille te laten kijken door onze vermogensbeheer scan in te vullen.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>