5 alternatieven voor je spaargeld

Omdat we nou eenmaal in de financiële wereld zitten krijgen we vaak de vraag wat de mogelijkheden zijn met spaargeld.

Zoals je weet richten wij ons met name op vermogensbeheer, maar omdat we onze cliënten zo goed mogelijk willen helpen, en van mening zijn dat het vermogen zo goed mogelijk gespreid moet zijn, laten we graag nog een keer 5 alternatieven zien voor de extreem lage rente op de spaarrekening.

Eén van onze lezers kwam vorige week met de onderstaande vraag. Laten we hem voor het gemak Henk noemen.

Henk: Ik heb meer dan € 100.000 op mijn spaarrekening staan, daarnaast heeft mijn vrouw ook nog een vergelijkbaar bedrag. Nu heb ik gehoord dat de spaarrentes binnenkort minder dan 1% zijn, terwijl de fiscus er vanuit gaat dat mijn vermogen met 4% per jaar rendeert. Ik heb geen zin om achteruit te sparen. Wat kan ik doen?

Doe de vermogensscan en kom erachter wat u past!

1. Vastgoed

Beste Henk, je kan het geld investeringen in een woning. De huizenmarkt is in veel delen van het land aan het opkrabbelen. Het voordeel van onroerend goed is dat je er zelf invloed op hebt, je kunt het verhuren of gebruiken als vakantieadres.

Het nadeel is dat onroerend niet altijd goed verhandelbaar is. Daarnaast ben je voor het rendement afhankelijk van de huurinkomsten, en de verhuur kan aardig arbeidsintensief zijn. Denk hierbij aan onderhoudswerkzaamheden en het opnieuw verhuren van het pand als de huurder zijn contract opzegt.

Ook ben je afhankelijk van de betrouwbaarheid van de huurders, je weet nooit in welke staat zij het pand achterlaten. Je hebt te maken met een huurcontract die je niet te pas en te onpas kan opzeggen. Veel investeerders beseffen dit pas achteraf, maar ook vastgoed kan aardig schommelen/fluctueren in waarde:

Tip: maak altijd een goede risico-rendementsafweging. Laat je niet leiden door een vakantiehuisje die je hebt gezien tijdens een heerlijke wintersport of onvergetelijke zomervakantie, bezit is lang niet altijd zaligmakend.

Zie hieronder de rendementsrisico verhoudingen tussen de verschillende alternatieven:

Beleggen in vastgoed kan ook via de beurs, zie ook kopje 3 beleggen.

AFM: Lees hier meer over beleggen in vastgoed.

2. Crowdfunding

Je kunt besluiten om verschillende bedrijfjes op weg te helpen via 10-tallen crowdfundingplatforms. Hier staat een hoog rendement tegenover, daar hoort uiteraard ook een hoog risico bij. Voordat je een dergelijke investering doet is het belangrijk de sector goed te kennen.

Er zijn ook al kredietbeoordelaars zoals Graydon.  Graydon beoordeelt MKB bedrijven aan de hand van de door hun beschikbare informatie. Ik heb hier echter niet zoveel vertrouwen in omdat er bedrijven beoordeeld zijn met een hoge kredietwaardigheid terwijl ze een kort verleden (trackrecord) hebben, hier staan ook bedrijven tussen waar wij nog geen dubbeltje aan zouden uitlenen.

Zorg dus dat je de sector goed kent. Crowdfunding is sympathiek, het risico dat een startend bedrijf het niet redt is ook zeer groot. Je kan er soms al instappen vanaf € 100,-.

3. Beleggen

Beleggen doet veel mensen denken aan cowboys, malafide bankiers, en de graaicultuur, en terecht. In elke sector waar veel geld in omgaat bevinden zich mensen die makkelijk geld willen verdienen over de rug van anderen.

Er zit altijd kaf tussen het koren en een goede beleggingen selecteren kost wel de nodige kennis. Beleggen betekent ook risico nemen, al zijn die risico’s in veel gevallen zeer beheersbaar.

Als je zelf geen expert bent op dit gebied, schakel dan iemand in die je ondersteunt en de addertjes onder het gras kent. Beleggen is een lange termijn investering en het is belangrijk dat je vooraf de risico’s goed kunt inschatten.

Lees hier meer over sparen VS beleggen.

Beleggen kan veel voordelen bieden, het rendement is gemiddeld gezien hoger dan op de spaarrekening, veel beleggingen zijn dagelijks verhandelbaar, je kunt dus dagelijks over je geld beschikken.

Je kunt zelf kiezen welk rendement je nastreeft en welk risico daarbij hoort. Een ander voorbeeld van flexibiliteit is dat jezelf voor bepaalde sectoren kunt kiezen. Heb je vertrouwen in vastgoed? Dan beleg je daar toch iets meer in.

Zorg er wel voor dat je altijd liquide (dus dagelijks verhandelbare) effecten aankoopt. Op het moment dat je over je vermogen wilt beschikken, dan is het 1 druk op de knop.

Zie hieronder een voorbeeld van een vastgoed ETF (Ishare). Deze tracker (ETF) volgt de Amerikaanse vastgoedmarkt (Dow Jones US stock exchange). Resultaat afgelopen jaar, meer dan 26%. Uiteraard geldt ook hier: Stop niet alle eieren in één mandje.

Ook bij beleggen geldt dat je goed moet opletten, waar en hoe je het gaat doen. Onderzoeken tonen aan dat specialisten het over het algemeen veel beter doen dan particulieren. De belangrijkste reden hierbij is dat emotie en hebzucht een rol gaat spelen. Daarnaast kost beleggen ook tijd, en moet je de portefeuille op bepaalde momenten her-balanceren.

4. Hypotheek aflossen

Als je al een woning hebt kun je ervoor kiezen ook de hypotheek, of een gedeelte van de hypotheek af te lossen. Meestal is zo’n 10% tot 20% boetevrij aflossen per jaar mogelijk.

Voordeel is dat het je lasten scheelt, nadeel is dat als het eenmaal afgelost is, dat het geld ook echt vastzit in de stenen. Je levert een hoop flexibiliteit in. Je kunt ook kijken of een lagere rente mogelijk is en de afweging maken of een andere investering meer oplevert, dan een investering in je eigen woning.

5. Uitlenen aan familieleden

De banken en overige hypotheekverstrekkers zijn zeer streng en lenen niet makkelijk geld uit als in het verleden. Je kan er voor kiezen om een familielid te helpen door geld aan hem of haar uit te lenen.

Als het om een hypotheek gaat, en de lener houdt zich aan bepaalde spelregels, dan is de rente ook gewoon aftrekbaar. Als het om bijvoorbeeld om je kinderen gaat, kan je ook nog jaarlijks een bedrag terug schenken. Uiteraard is vertrouwen hierbij erg belangrijk.

Geld uitlenen aan kennissen en familie kan ook voor een minder goede sfeer tijdens de kerst zorgen. Laat in ieder geval alle stappen schriftelijk vastleggen bij de notaris, better safe than sorry.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. Naast vermogensbeheer beschikken wij ook over een breed netwerk van financieel planners, fiscalisten en notarissen.

Je kunt deze 5 tips niet als advies beschouwen. Zorg dat je je altijd laat voorlichten door een specialist voordat je een investering doet. Ook hier geldt dat resutaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>