AFM: Het hanteren van huisfondsen zorgt voor belangenconflict!

AFM: Er moet een limiet komen op het gebruik van huisfondsen!

Op basis van vragen van andere banken en vermogensbeheerders is de toezichthouder (AFM) een consultatieronde gestart met betrekking tot het gebruik van eigen producten en/of huisfondsen in beleggingsportefeuilles voor cliënten. De stelling van de vermogensbeheerders is dat het gebruik van eigen beleggingsfondsen een belangenconflict kan opleveren.

Klik hier om dit artikel als pdf te downloaden.

Geen wettelijk verbod op huisfondsen

Een wettelijk verbod zal er niet komen op het gebruik van huisfondsen. De AFM wil wel voorwaarden stellen aan het gebruik. Omdat het complexe materie is, en er veel stakeholders zijn, mag elke markt partij meedenken middels deze consultatieronde. Het voornaamste doel van deze consultatie is: Nagaan of de voorwaarden duidelijk, volledig en werkbaar zijn.

Er zijn 10-tallen vermogensbeheerders met huisfondsen

In Nederland zijn er enkele tientallen vermogensbeheerders die gebruik maken van eigen producten en/of huisfondsen. Volgens de AFM is er dan per definitie sprake van een belangenconflict. Naar de mening van de AFM zijn er daarnaast (niet) zichtbare prikkels, indien er wordt belegd in eigen fondsen. De AFM identificeert de volgende (niet) zichtbare prikkels:

Marge prikkel: Namens cliënten van de vermogensbeheerder wordt er via de eigen aanbieder (door) belegd in de fondsen van externe aanbieders, bijvoorbeeld met behulp van mandaten. De vermogensbeheerder kan dan geneigd zijn, om uit kostenoverweging, de goedkoopste variant te kiezen, zonder dat dit in het belang is van de klant. Voorbeelden hiervan zijn: ABN, Meesman & Brand New Day.

Volumeprikkel: Het is gunstig voor de vermogensbeheerder om zoveel mogelijk mensen in eigen producten te laten beleggen. Dat is uiteraard niet in het voordeel van de cliënt. Hier is sprake van een perverse prikkel

Enkele voorbeelden van partijen die huisfondsen gebruiken:

Wil je weten hou jouw vermogensbeheerder omgaat met huisfondsen? Doe dan de vermogensbeheer scan!

Voordelen van Huisfondsen:

Kostenvoordeel: Vermogensbeheerders kunnen de kosten laag houden. 1 transactie kan bijvoorbeeld voor veel cliënten tegelijk worden gedaan. Daarnaast zijn beleggingsfondsen niet in alle gevallen btw belast.

Risicobeheersing: De vermogensbeheerder heeft meer inzicht in de risico’s. De fondsen worden immers vanuit “huis” aangestuurd.

Voorwaarden huisfondsen

  • Vermogensbeheerders moeten cliënten van het belangenconflict op de hoogte stellen
  • Vermogensbeheerders moeten onderscheid maken in de doelgroep. Voor welke type belegger zijn de huisfondsen wel geschikt en voor welk type niet? Zo kan het gebruik van huisfondsen minder geschikt zijn voor beleggers met minder ervaring omdat het product te complex is.
  • Als er te weinig diversiteit is zal de vermogensbeheerder meer producten van externe partijen moeten gebruiken.
  • De huisfondsen worden ook besproken in de geschiktheids- en passendheidstoets.
  • De fondsen moeten een vergelijkende kostenmaatstaf hebben (kostentransparant zijn).
  • Margeprikkel limiteren door een maximum marge af te spreken. (zie margeprikkel)
  • Selectiebeleid openbaar maken.
  • Gelimiteerd percentage in eigen producten. (bijvoorbeeld 30%)

Klik hier om dit document als pdf te downloaden!

AFM nam eerder maatregelen om belangenconflicten te voorkomen!

Op 1 januari 2014 werd het algemene provisieverbod ingevoerd. Een jaar eerder werd het ook al verboden om retourprovisies van brokers te ontvangen. Veel vermogensbeheerders verdienden tot die tijd ontzettend veel geld aan het doen van transacties.

Sinds het verbod zien we dat steeds meer partijen huisfondsen aanbieden. In deze huisfondsen hadden ze de vrijheid om de tarieven relatief hoog te houden, en hierdoor het verdienmodel in stand te houden. De kosten in fondsen zijn namelijk niet zo helder voor klanten. Ze worden verwerkt in de koers, je krijgt er dus geen rekening van.

Consultatie

Ik ben benieuwd wat de AFM met de consultatieronde gaat doen. Niet alle genoemde punten zullen er doorkomen. Een onderscheid maken tussen het type belegger lijkt me zelfs overbodig. Als een vermogensbeheerder een fonds maakt dat niet voor iedereen geschikt is, behalve hedgefunds o.i.d. , kunnen ze er wellicht beter mee stoppen.

Klik hier om het gehele document van de AFM te downloaden.

Bron: AFM


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>