Vermogensbeheer bij uw huisbank?

Veel beleggers komen terecht bij de huisbank als het gaat om vermogensbeheer en het beheren van hun vermogen. Het voelt als een logische stap omdat de meeste financiële zaken zoals de hypotheek, betaalrekeningen en verzekeringen ook via de bank te hebben lopen.

Uit onderzoek blijkt dat we niet snel overstappen naar een andere bank, terwijl veel bankklanten niet tevreden zijn. De beleggingen voelen als een blok aan uw been en het liefst kijkt u er niet meer naar, althans niet in slechte tijden.

Maar maakt de huisbank daar misbruik van?

Uw huisbank de beleggingsspecialist?

Wij krijgen vaak de vraag van huisbankbeleggers hoe het zit met hun huisfondsen, de kosten en prestaties van de huidige bank. We kennen het allemaal, een portefeuille bomvol met fondsen en het liefst van het huismerk van de bank. Het belang van de klant staat niet meer voorop.

Huisfondsen kunnen toch ook goed presteren en zijn niet per definitie slecht?

Dat klopt, er zijn natuurlijk ook goede huisfondsen met prima prestaties. Maar de vraag is of uw huisbank, in elk eigen fonds dat zij aanhouden, het beste jongetje uit de klas is?

Wat men vaak niet weet is dat de accountmanager bepaalde fondsen van de bank voor een X bedrag aan de klant moet zien te ‘slijten’. Heeft u het beheer geheel uit handen gegeven? Dan laat ik aan uw fantasie over in welke portefeuille deze fondsen terecht komen…

Onafhankelijk?

Dubbele belangen en verborgen kosten!

Waar u ook goed op moet letten is in hoeverre de bank aan uw fondsen verdient, de zogenaamde kickback-fee (is per 1 januari 2014 afgeschaft). Dit geldt bij fondsen van de huisbank zelf, maar ook bij fondsen van derden. Als uw adviseur een commissie krijgt voor de aankoop van een bepaald fonds, treden hier dan geen dubbele belangen op?

Gelukkig wordt dit door de AFM (Autoriteit Financiele markten) in 2014 verboden.

De kosten in een fonds worden weergegeven onder de naam Total Expense Ratio (TER). Bij sommige fondsen kan de TER aardig in de papieren lopen, soms tot wel 5%. De aan- en verkoopkosten van het fonds zijn hier vaak nog buiten gelaten. Het fonds moet van goede huize komen, als men deze kosten + nog wat ‘extra’ rendement voor de belegger wil overhouden zonder grote risico’s te hoeven nemen.

Let dus goed op de kosten binnen een fonds en de eventuele dubbele belangen!

Hoe tevreden bent u bij de huisbank?

Naast de tegenvallende resultaten, hoge kosten en dubbele belangen zou je verwachten dat de bank een uitmuntende service heeft. Echter, als we kijken naar de top 10 ergernissen bij banken en vermogensbeheerders dan hebben we onze vraagtekens hierbij.

Hoe tevreden bent u eigenlijk? Wordt het niet eens tijd om uw huisbank te vergelijken met andere banken of vermogensbeheerders?

Van bank veranderen

Het lijkt een hele stap om te veranderen van bank maar administratief kan het binnen enkele dagen geregeld worden. De kosten voor het overboeken van uw effecten worden meestal betaald door de nieuwe beheerpartij. Het is voornamelijk gevoelsmatig een grote stap die u zet. Dit valt achteraf vaak reuze mee.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>