Wij begeleiden u bij het vinden van de juiste vermogensbeheerder!   |   VUVB scoort 8.7 op de 10   Star Star Star Star Star

FAQ   |   Contact
Schaduw

De voor en nadelen van beleggingsfondsen

Schaduw
Voor en nadelen van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen bij vermogensbeheer

Er is veel over beleggingsfondsen geschreven en we kunnen er heel technisch op ingaan, dat helpt u echter niet veel verder. We proberen door middel van een aantal concrete voorbeelden duidelijkheid te geven over de verschillen en de overeenkomsten tussen de beleggingsfondsen.

Het uiteindelijke doel is om u zelf te laten bepalen wat het beste bij u past.

Download ons gratis E-book, Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen.

Aandelen genoteerd op bijvoorbeeld de AEX index worden ook vaak fondsen genoemd. Als wij het over fondsen hebben bedoelen we beleggingsfondsen. Ook wel mandjes van aandelen of obligaties.

Wat is een beleggingsfonds?

Onze definitie van een beleggingsfonds is: Een verzamelplaats voor een grote groep beleggers in bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed. Of terwijl een mandje van onderliggende waarden. In Robeco Hollands bezit vind je bijvoorbeeld overwegend AEX aandelen terug.

De participanten van het beleggingsfonds bepalen door hun gezamenlijke inleg het fondsvermogen. Dit vermogen wordt beheerd door een fondsmanager.

Statuten beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds zit in de meeste gevallen vast aan bepaalde statuten. Dat wil zeggen dat een fonds gebonden is aan een bepaalde assetverdeling, een sector of bijvoorbeeld valuta. Van dit statuut wordt niet afgeweken, belangrijk om te weten als u voor een beleggingsfonds kiest.

Vaak gehoord als beleggingsadviseur:

Ik zit gewoon in beleggingsfondsen geen omkijken naar

Op zich klopt dit, de fondsmanager doet namelijk al het werk als u besloten hebt een X bedrag in te leggen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat goede prestaties zijn gewaarborgd.

Maar ik heb een van de beste beleggingsfondsen, toch?

Vergelijken van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen kunt u eenvoudig en overzichtelijk vergelijken op de website Morningstar (www.morningstar.nl). Deze site beoordeelt fondsen op basis van prestaties. Bij 1 ster is de prestatie ondermaats en bij 5 sterren heeft het fonds in het verleden een goede prestatie neergezet. Daarnaast kunt u beleggingsfondsen vergelijken op basis van onder andere de sharpe-ratio.

Ontdek via deze video de geheimen van een beleggingsfonds

Resultaten uit het verleden bij beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen worden met name beoordeeld op resultaten uit het verleden. Het grote gevaar is dat u voor een fonds kiest met 5 sterren.

Een mooi praktijkvoorbeeld hier is voormalig Fortis Obam, het beleggingsfonds draagt nu de naam BNP-Obam.

In 2007 kreeg dit fonds het maximaal aantal sterren en had een rendement van 32% in dat jaar. Overal werd geadverteerd en iedere belegger die moest het hebben. Niet wetende dat ons een van de slechtste beursjaren te wachten stond. In 2008 daalde het fonds met 66%.

Je moet stil zitten als je geknipt en geschoren wordt

Het interessante aan deze cijfers is, is dat het lijkt of het verlies van 2008 in 2009 weer goed is gemaakt. Een resultaat van 70,1% is inderdaad indrukwekkend maar komt niet in de buurt van de -66%. Stel u legt als belegging € 100,- in en maakt dat jaar een verlies van 66%, dat is € 66,- euro verlies. Van de 100- 66 houdt u nog 34 euro over.

Hier leest u meer over de verhouding tussen risico en rendement

Een teleurstellend jaar maar elke belegger weet dat dit kan gebeuren met een offensieve.risicovolle belegging. Conclusie van bovenstaand verhaal is dat grote verliezen moet voorkomen. Hoe groter het verlies, des te meer rendement u nodig heeft om op het oude niveau uit te komen.

Het volgende jaar gaat het een stuk beter. Maar liefst 70% rendement. € 34,- + 70% is: € 57,80. U bent dus nog lang niet terug op het oude niveau. Om daar te komen moet je 294% rendement maken! Met het gemiddelde resultaat op aandelen uit het verleden zijn we dus nog een tijdje zoet.

Wat kost een beleggingsfonds?

De kosten van een beleggingsfonds bestaan over algemeen uit aan- en verkoopkosten en een managementfee. Bij een klein aantal fondsen wordt er nog een prestatievergoeding in rekening gebracht en als de fondsen bij een bank “bewaart” zijn, dan worden daar vaak ook kosten als bewaarloon aan verbonden.

Hoe hoog de kosten zijn hangt mede af van het fondsenhuis. Over het algemeen zijn goede fondshuizen een stuk duurder deze kosten kunnen gemakkelijk tot 4% op jaarbasis oplopen. Deze kosten moeten dus eerst terugverdiend worden.

Voordelen beleggingsfondsen:

 • Relatief laag instapbedrag voor ruime spreiding
 • U hoeft niet heel actief te zijn
 • Kosten zijn meestal vooraf bekend
 • Gemakkelijk aan en verkopen
 • Toezicht op beleggingsfondsen door de AFM
 • Fondsen worden professioneel beheerd
 • Wereldwijd beleggen

Nadelen beleggingsfondsen:

 • Met grotere bedragen kunt u zelf spreiding aanbrengen
 • Kosten zijn niet altijd transparant
 • Minder gevoel met de bedrijven
 • Geen contact met de beheerder van het fonds
 • Een fonds kan niet afwijken van de statuten
 • Onderschatting van de risico’s

Let op:

Vraag uw adviseur altijd waarom hij een bepaald fonds aanprijst. Sommige adviseurs zijn geneigd om bepaalde fondsen aan te prijzen waar ze het meeste aan verdienen. Let dus goed op of er eventueel gekoppelde en/of dubbele belangen kunnen zijn! De laatste tijd zien we ook steeds meer huisfondsen. Dat is het resultaat van het provisieverbod dat sinds 1 januari 2014 van kracht is. Over het provisieverbod kunt u hier meer lezen. 


Gerelateerde artikelen:
Welke vermogensbeheerder past het beste bij u?

Wordt begeleid in het doolhof van vermogensbeheer! Bespaar veel tijd en geld door te vergelijken.

Schaduw
Download het E-book: Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen   Download nu!X