Betrouwbare, eerlijke vermogensbeheerder

In uw zoektocht naar een betrouwbare vermogensbeheerder zit u met een dilemma. Enerzijds bent u op zoek naar een beheerder die goed naar u luistert, oprecht met u meedenkt, professioneel oogt en een goed verhaal heeft die aansluit bij uw situatie.

Anderzijds probeert u door eventuele mooie en gladde verkooppraatjes heen te prikken en vraagt u zich af waar de mogelijke addertjes onder het gras zitten. Hoe dichter u bij huis bent na een prettig gesprek, des te groter worden uw vraagtekens.

Zal deze vermogensbeheerder wel te vertrouwen zijn?

U bent op zoek naar bevestiging om de juiste keuze te maken. U heeft immers al meerdere beheerders versleten en het blijkt lastig te zijn om een partij te vinden die voldoet aan uw verwachtingen.

Hoe we het wenden of keren de definitieve keuze wordt onbewust voor meer dan 80% gemaakt op basis van vertrouwen en de klik die u met de persoon heeft.

Het is dan ook goed te verklaren, onbekend maakt immers onbemind, dat de meeste beleggers eindigen bij hun vermogensbeheerder om de hoek of bij de grootbank vanwege hun naam.

Het is daarom belangrijk om naast het gesprek dat u heeft gehad met uw beheerder, goed onderzoek te doen en deze te vergelijken met een tweede partij. Ga naast uw onderbuik gevoel ook af op de feiten.

Google uw vermogensbeheerder en/of bank

Internet is een krachtig medium waar u veel informatie kunt vinden. Zodoende is er meestal wel enige positieve/negatieve informatie over het verleden op te snorren van de beheerder. Op deze manier kunt u vinden wat derden over deze partij hebben geschreven en dit geeft u een completer beeld van de organisatie.

Mocht de beheerder meerdere malen negatieve publiciteit hebben gehad, dan kunt u zich afvragen of dit de betrouwbaarheid ten goede komt.

Onderzoek uw vermogensbeheerder en/of bank

Staat uw beheerder geregistreerd bij het DSI (Dutch Securities Intstitute)? Dit bewijst dat uw adviseur geacht wordt integer te zijn, minimaal een jaar praktijkervaring heeft, theoretisch is onderlegd en elk jaar op kennis wordt getoetst.

Staat de partij onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). De AFM is toezichthouder, bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening en streeft er naar om vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken.

Heeft de beheerder zich aangemeld bij het Kifid, en bindt hij zich aan de uitspraken? Kifid is een onafhankelijke klachteninstelling die bemiddelt in geschillen tussen consumenten en banken, vermogensbeheerders en andere financiële dienstverleners.

Bestaansrecht van de organisatie?

Het bestaansrecht van een organisatie is van belang zeker in de wereld van vermogensbeheer. Door regelgeving, een lastige markt en provisieverbod staan voornamelijk kleine vermogensbeheerders onder druk.

Dit zorgt ervoor dat kleine beheerders met een beperkt beheerd vermogen de continuïteit niet altijd kunnen waarborgen. Het bestaansrecht komt in het geding en dit is niet bevorderend voor uw uiteindelijke resultaat. Zorg er daarom voor dat u de juiste vragen stelt zoals:

Hoeveel mensen zijn er werkzaam? Wat is het totaal beheerd vermogen? Hoe groot is de organisatie? Verloop van het personeel? Wat is het opleidingsniveau, kennis en ervaring van de beheerder? Werkt men met partners of met mensen in loondienst? Wie doet de beleggingen? Welke visie heeft de beheerder?

Bestaat een partij langer dan tien jaar dan geeft dit beter zicht op hoe men heeft gepresteerd in goede en in mindere tijden, dan iemand die pas een aantal jaar bestaat. Dit geeft u een betere indicatie van wat u kunt verwachten in de toekomst.

Hoe compleet is de informatie die u krijgt?

Bekijk nauwkeurig de informatie die de beheerder aan u beschikbaar stelt. Zijn de resultaten over de afgelopen jaren compleet, waarin ook een slecht jaar als 2008 is meegenomen? Wat is het risico dat u zou hebben gelopen om tot dit resultaat te komen? Wat kunt u verwachten in een worst-case-scenario? Wat zijn de totale kosten?

De informatie die u krijgt moet compleet en onderbouwd zijn met cijfers op papier, die u mee naar huis kunt nemen. Als u geen goed beeld krijgt van de organisatie dan moet u huiverig worden.

Ga niet over een nacht ijs!

Kortom zoals u ziet zijn er voldoende punten om uw vermogensbeheerder op te vergelijken. Een gevoel kan doorslaggevend zijn maar vergeet daarbij niet de juiste cijfers boven tafel te krijgen. Laat u niet achteraf verrassen door ontbrekende informatie.

U gaat een samenwerking aan voor de lange termijn op basis van vertrouwen. Ga dus niet over een nacht ijs en laat u vooraf goed informeren.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>