Binnenkort betalen om te sparen?

Betalen om je geld te stallen bij een bank, het lijkt de omgekeerde wereld. Toch gebeurt het in sommige landen in Europa al. Het betalen voor het stallen van je spaarvermogen bij een bank wordt negatieve rente genoemd.

De Rabobank heeft zelfs het ICT-systeem aangepast omdat de computers niet werkte met negatieve rentes. Een medewerker van de Rabobank laat weten ‘uit voorzorg het systeem te hebben aangepast’. Het komt dus steeds dichterbij.

Wat is een negatieve rente?

Normaal betaalt degene die geld leent rente over zijn of haar lening. Als lener draag je immers risico. Zo werkt het ook bij de bank. Je stalt geld bij de bank, de bank kan het uitlenen aan jouw buurman voor een hypotheek. Over het gestalde geld krijg je een risicopremie, rente.

Banken moeten ook kapitaal aanhouden, dat kapitaal wordt gestald bij de ECB. Omdat de ECB wil dat het geld in de economie terecht komt, heeft de ECB al meerdere malen de rente verlaagd. Als banken er nu geld stallen moeten ze daarvoor betalen.

portefeuille analyse

Negatieve rente in beleggingsportefeuilles!

Wij komen in beleggingsportefeuilles van vermogensbeheerders ook steeds meer negatieve rentes tegen in het obligatie gedeelte. Hierdoor betaal je de vermogensbeheerder om een negatief rendement te maken. Dat klinkt vreemd toch?  De kans is groot dat er beleggingen met een negatieve rendement in je portefeuille zitten.

Hoe lost een vermogensbeheerder dit op?

Een aantal vermogensbeheerders laten de beleggingen met de negatieve rentes in de portefeuille zitten. Als de rente verder daalt, zullen de koersen van de obligaties nog wel iets stijgen. Hierdoor kan je toch nog een bescheiden rendement maken. Stijgt de rente dan gebeurt het tegenovergestelde, je zal een koersverlies krijgen in de portefeuille. Dat koersverlies kan flink oplopen!

Er zijn ook vermogensbeheerders die ervoor kiezen om een gedeelte van het vermogen, tijdelijk op de spaarrekening te parkeren. Dat levert niets op, het neerwaartse risico is echter ook beperkt.

Vermogensbeheerders die hebben aangegeven een gedeelte op de spaarrekening te parkeren:

Rente ontwikkelt zich al jaren negatief

Sparen levert steeds minder op, banken hebben door de  jaren heen de rentes verlaagd. De lage rente is nauw verbonden met de lage rente die de Europese Centrale Bank rekent. De rente van de Rabobank zakt vanaf 19 maart naar 0,9%. Hierdoor is de Rabobank de eerste in Nederland met een rente lager dan 1%.

Hieronder zie je de renteontwikkeling vanaf 2007 de van de ECB. De rentes sinds 2007 fors zijn gedaald.

Negatieve rentes

Gaan we in Nederland ook betalen voor het stallen van spaargeld?

In een aantal landen betaal je al om je spaarvermogen te stallen. De eerste bank die een negatieve rente hanteerde was de Skatbank in Duitsland, daarnaast is er een aantal banken in Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk die geld vragen voor het aanhouden van spaargeld.

Volgens de ABN AMRO en de Rabobank is de kans verwaarloosbaar dat we gaan betalen om geld aan te houden op een spaarrekening. Toch worden verdere dalingen van de spaarrentes niet uitgesloten.

Bronnen:

Ben je aan het twijfelen of je moet gaan sparen of beleggen? Klik dan hier om te kijken wat het best bij je past.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>