,

Het bankenbedrog

Brandpunt van de KRO gaat in deze uitzending met de verborgen camera op zoek naar banken die zich schuldig maken aan te hoge en verborgen kosten. Stel u heeft een erfenis of spaart voor uw pensioen. Wat gaat u er dan mee doen?

In de uitzending vertelde de hardwerkende ondernemer, de heer Vonk, dat zijn pensioenvermogen in 2008 bij Schretlen & Co(dochter van de Rabobank) is gehalveerd. Zelfs terwijl hij ervan uitging dat hij op defensieve manier aan het beleggen was. Een situatie die wij als vermogensbeheer vergelijker steeds vaker tegenkomen.

Schretlen noemt crisis oorzaak halvering

De vermogensbeheerder geeft de crisis als oorzaak aan. Wij zijn het er mee eens dat het crisisjaar 2008 voor iedereen moeilijk is geweest, maar het is nogal een verschil of uw vermogensbeheerder 5% of 50% verlies maakt.

Om een verlies van 50% goed te maken, moet er 100% rendement gemaakt worden. Er werden in deze uitzending diverse specialisten aan het woord gelaten.

Op een gegeven moment moest ik klanten gaan beduvelen omdat mijn targets verhoogd werden”. Peter van der Slikke, oud Van Lanschot medewerker.

Het komt er in het kort op neer dat banken nog steeds kosten achterhouden. Ook volgens Tim Mortelmans van de AFM moet de informatieverstrekking door banken en vermogensbeheerders aangepast worden.

De AFM adviseert banken en vermogensbeheerders een total cost of ownership te presenteren. Eén cijfer voor alle kosten. De uitzending gaat vooral in op de negatieve aspecten van de banken.

Er zijn echter, mits u strenge selectiecriteria hanteert, nog genoeg betrouwbare banken en vermogensbeheerders. Meer daarover leest u in ons E-book. Bekijk ook de beleggingstips van de AFM (Tim Mortelmans) over belangrijke tips bij vermogensbeheer.