Rendement Index People Vermogensbeheer

Lees hieronder het transcript van de video met Index People Vermogensbeheer:

Je gaf net al aan, we hebben een passief beleggingsbeleid bij Index people Vermogensbeheer. Kan je daar iets meer over vertellen?

Ja. Als je kijkt naar beleggingen en beleggingsfondsen is het alleen al heel bizar om te zien dat er ongeveer 122.000 beleggingsfondsen zijn, maar er zijn maar 65.000 aandelen waarin je kunt beleggen. Dus dan zie je al dat er heel veel oplossingen zijn voor eigenlijk heel weinig onderliggende beleggingen. Wat mensen altijd willen met beleggingsfondsen is dat ze het beter doen dan gemiddeld, maar dat is niet mogelijk om het met zijn allen beter dan gemiddeld te doen. Want, dat is een gemiddelde. Als je dan kijkt naar de cijfers dan zijn, alle databases en cijfers wijzen eigenlijk dezelfde richting uit. Het is eigenlijk, sowieso als groep niet mogelijk om bovengemiddeld te zijn, maar ook individueel te zoeken naar iemand die gaat scoren over de komende jaren, dat is eigenlijk onbegonnen werk. Dus wij zeggen van, nou pak gewoon de benchmark belegging, dan weet je waar je aan toe bent. Dan heb je benchmark minus kosten, dat is wat je aan rendement hebt en dan kun je veel beter op je beleid focussen dan op welke manager nou precies een half procentje meer of minder zal gaan scoren met mee en tegenvallers daarbij.

Juist en kan ik dan niet net zo goed zelf gaan beleggen?

Kan. Maar dan moet je ontzettend gedisciplineerd zijn en veel steken in research. En die discipline is meestal wat je gaat opbreken als particuliere belegger. Het maken van een goede asset allocatie is echt een vak, daar moet je echt wel expertise voor hebben.

En wat is een asset allocatie?

Ja dat is inderdaad van, stel je hebt 100 euro, hoe veel euro steek je nou in opkomende landen, hoeveel euro steek je nou in staatsobligaties. Dus dat, die verdeling over die categorieën, dat is een asset allocatie. En al die dingen hangen ook samen met elkaar, dat heet een correlatie. Dus ze gaan allemaal tegelijk weer omhoog of omlaag of juist omgekeerd. Nou die processen dat is vrij technisch. Maar dan, daar moet je een asset allocatie voor maken en die ook in stand houden. En dat in stand houden is voor een particulier belegger kostbaar. Allereerst omdat het kleine transactietjes betreft die relatief kostbaar zijn en ten tweede het is vaak heel tegennatuurlijk wat je moet doen. Dus het is niet heel veel particulieren gegeven omdat heel gestructureerd te doen en te blijven doen.

Wat doet Index people wezenlijk anders dan andere vermogensbeheerders of banken?

We hebben geen glazen bol, dat is eigenlijk het enig verschil. Je hebt heel veel partijen die zeggen dat ze index beleggen doen maar vervolgens actief gaan, ja ik noem het gokken op landen en op sectoren en op wat dan ook. Met in het achterhoofd dat zij een soort van glazen bol hebben waarbij zij weten dat een bepaalde sector of land het beter gaat doen dan verwacht. En wij denken dat dat geen zin heeft, de data wijzen onverbiddelijk die kant uit. Dat het geen zin heeft om te proberen continu slimmer te zijn dan de rest. Je moet gewoon, het is heel erg simpel, de markt beloont je voor risicodragend vermogen. Zorg dat je in de markt bent op een verantwoorde manier en zorg dat je dat handhaaft en onderhoudt.

Naar aanleiding van alle krantenberichten zo voor de zomer, ja ik wil absoluut niet in China beleggen. Hebben ze dan gelijk?

Nee.

Niet?

Nee.

Het ging toch heel slecht daar?

Ja en nee. Kijk als de beursindex 160 procent stijgt en dan weer, dat helemaal, in een jaar, en dan vervolgens die hele winst weer weggeeft. Ja, wat is slecht? Ik bedoel, als je op de top bent ingestapt, dan ben je heel veel geld kwijt. Maar als je een jaar geleden begonnen bent, sta je eigenlijk op hetzelfde, het is een enorme achtbaan geweest. Het is ook niet verstandig om daar heel veel in te beleggen, maar het is ook onverstandig om er niet in te beleggen want het is een hele serieuze factor in de economie.

Dus jullie beleggen ook wel in China?

Absoluut, maar dan volgens benchmark gewichten.

Dus gewoon een klein gedeelte van de portefeuille is ook in China belegd?

Klopt. Ja. En sterker nog, wat je ziet is door een proces van herbalancering is dat die hele grote piek, die 160 procent stijging, die wordt afgetopt doordat daar in de weging gewoon steeds verkocht wordt aan de bovenkant en hetzelfde gebeurt aan de onderkant als die weging weer te laag wordt, wordt die weer opgekocht zodat je weging weer gelijk wordt. Dat proces brengt geld op, dat is een een geautomatiseerd proces van hoog verkopen en laag kopen.

Dus je adviseert mensen eigenlijk niet op basis van krantenkoppen of wat er ook in Het Financieele Dagblad, Financiële Telegraaf staat te kopen?

Nee, zeker niet. Ik weet nog wel, ik bedoel, in de vorige crisis stond er een interview in het FD, het ligt hier. En het was maart 2009 en toen werd er gevraagd aan allerlei banken wat zou u nu adviseren aan een particuliere relatie? En die zeiden stuk voor stuk, je mag geen risico nemen, je moet overal uit, bij wijze van spreken begraaf je geld in de tuin. Nou dat was echt het absolute dieptepunt van de markt waarop ze dat zeiden. Dus ja, ga niet af op krantenkoppen. Natuurlijk zijn de krantenkoppen heel vet als er een daling is, maar dat is niet voor de daling dat is daarna.

Ja. Dus het heeft geen enkele zin om daarop te kopen?

Nou ja, als je een krantenbelegger bent, zeg maar op krantenkoppen. Dan ga je na een daling verkopen en na een stijging kopen.

Ja.

Dat lijkt me niet handig.

Dat kost extra veel geld zou je zo zeggen.

Klopt. Stip op de horizon is belangrijk, lange termijn beleid en kijken waar je graag de vinger aan de pols houdt.

Ja, want hoe lang moet je als belegger hebben qua tijd? Hoe lang kan je beleggen, wat is je minimale horizon?

Wij zeggen altijd van, als het korter dan vijf jaar is moet je eigenlijk niet beleggen. En beleggingshorizon, mensen denken vaak dat die korter is dan die daadwerkelijk is. Stel dat je nu 60 bent en je zegt van, nou ik wil tot 67 doorgaan met werken en vanaf daar naast mijn pensioen gaan leven van geld, buffers die ik heb opgebouwd. Dan nog stop je niet op je 67e met beleggen maar neem je misschien zeg maar duizend euro op per maand. Dus die beleggingshorizon is dan nog steeds misschien wel twintig, dertig jaar. Misschien gaat het wel naar je kinderen, naar je kleinkinderen dan is die horizon voor een deel van het geld misschien wel oneindig.

Nou ga ik kijken naar Index people. Jullie richten je op particulieren onder andere, maar er zijn meer doelgroepen. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ja klopt, wij werken ook voor stichtingen, vermogensfondsen en we werken ook voor pensioenfondsen.

En wat is het grote verschil tussen die doelgroepen?

Nou het werk wat wij doen voor particulieren is vermogensbeheer dienstverlening. Daarin beslissen wij eigenlijk alle transacties en alle dingen. En naar mate je opschuift is er meer, zeg maar, nou ja met een mooi woord governance noem je dat. Dus meer controle mechanismes omheen en meer regelgeving. En daarin ga je dus, voor een stichting zou je dus een beleggingsplan kunnen schrijven. Voor een vermogensfonds zou dat ook kunnen want die hebben bijvoorbeeld een bepaalde uitkeringsdoelstelling, we willen drie procent per jaar bijvoorbeeld uitkeren. En voor een pensioenfonds is het nog in veel meer regels gevangen. Dus naar mate je opschuift in die keten is er meer gesprek voorafgaand aan een transactie dan dat er een transactie is en achteraf feedback. Dus dat verschilt een beetje.

We hadden het net al even over een instapbedrag voor een particulier van 100.000 euro. Maar ik neem aan dat pensioenfondsen met grotere bedragen…

Ja, dat zijn vaak hele grote bedragen. We hebben projecten van honderden miljoenen vaak lopen, die dan of eenmalig zijn of doorgaand. Ja.

Hanteren jullie ook standaard bepaalde duurzaamheidscriteria?

Jazeker. Wij hebben een standaard uitgaanspunt. Wij hebben onze uitgangspunten vastgelegd in een beleggingscommissie raamwerk, een soort van opgeschreven hoe wij over zaken denken. Daar hoort ook duurzaamheid in. Wij zeggen van nou ja, je bent aandeelhouder en dat komt met verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid proberen wij in te vullen door daar waar het kan altijd bepaalde nare zaken uit te sluiten. Daar heb je de UN-principles voor, dat zijn tien principes die bijvoorbeeld mensenrechten, op het gebied van vervuiling en al dat soort zaken, dingen uit sluiten. Daar vallen dus bedrijven buiten de boot, waar je niet in belegt.

In 2008 zagen we ook veel beleggers die konden hun beleggingen ineens niet meer verkopen, niet voldoende liquide. Hoe is dat bij Index people? Stel de beurs gaat veertig procent naar beneden, ik wil er van af?

Ja dat kan, meestal onverstandig, na veertig procent daling. Maar het kan. In ieder geval wil ik dan de opmerking vooraf maken dat het risicoprofiel vooraf verkeerd is ingeschat. Als je na veertig procent wenst te verkopen dan hebben we vooraf een te hoog risico genomen blijkbaar, want dat kun je niet aan. Maar als je dat wil, alles is dagelijks liquide, dus alles is dagelijks te verhandelen. Wat wij wel doen is dat we de handelsmomenten centraliseren voor klanten om daarin ook schaalvoordelen te halen. Om zonder handelskosten te kunnen werken en zo min mogelijk geld te vermorsen.

Hoeveel moet ik als belegger hebben om bij Index people te starten?

Nou, wat je totaal hebt kan uit natuurlijk andere dingen bestaan. Het is ook niet verstandig om alles te beleggen, maar het gaat om een vrij belegbaar vermogen van honderdduizend euro. Vanaf daar openen we beleggingsrekeningen.

Oké. Helder. Dank je wel.

Graag gedaan.

Wil je nog meer tips of video’s zien van Index People Vermogensbeheer?

>