Tips bij Vermogensbeheer van Index People Vermogensbeheer

Klik hier of lees hieronder het transcript van de video met Index People Vermogensbeheer:

Welkom terug bij Vergelijk Uw Vermogensbeheerder, we zitten hier weer met Marc Vijver van Index people Vermogensbeheer. We gaan nu eens onderzoeken naar wat nou belangrijk is bij het selecteren van een vermogensbeheerder. Dus ik val gelijk met de deur in huis, want ja, wat zijn volgens jou de belangrijkste drie basisprincipes van vermogensbeheer?

Het allerbelangrijkste is dat je goed vaststelt wat iemand kan en wil verdragen, in feite aan beleggingsverlies. Dat is een hele nare vraag. Maar in feite is de vraag aan jou, als jij aspirant belegger bent, hoeveel wil je verliezen? En dan zeggen mensen altijd van ja, maar ik kom hier voor geld verdienen. Maar het gaat erom, hoeveel verlies kun je verdragen voordat je niet kunt slapen of voordat je vrouw er onrustig wordt, of iets dergelijks. En dat is het allerallerbelangrijkste, dus goed vaststellen welk risico draagbaar is en niet alleen in financiële zin. Tweede zou ik zeggen, beleggingsprincipe vanuit de vermogensbeheerder zelf is, dat je spreiding reduceert het risico. Dus zorg voor meerdere titels in je portefeuille en spreiding over verschillende categorieën en hoe breder de spreiding hoe beter. Als spreiding geen extra geld kost moet je het altijd doen. Recente voorbeelden zie je natuurlijk aan aandelen die bijvoorbeeld onderuit gaan zoals Imtech, nu heel recent.

Ja, Volkswagen.

Als je de hele sector had gehad dan is dat veel minder een probleem dan als je alleen die specifieke aandelen in bezit had.

Ja.

Dus dat is, spreiding is een tweede issue denk ik. Derde issue is om heel goed vast te leggen wat eigenlijk je vermogensdoelen zijn. En daarbij geldt het vooral als een stip op de horizon van, welke tijd heb je, wat wil je eigenlijk bereiken in die tijd of wat wil je onderweg aan rendement hebben. En zorg dat dat ook realistisch is en haalbaar. En maak vaste momenten daarvoor om dat te toetsen. Bijvoorbeeld elk half jaar, dat je kijkt waar sta ik? Ben ik op weg, ja of nee?

Stel je voor, je zou zelf een vermogensbeheerder zoeken. Welke vragen, of vijf vragen, zou je hen dan stellen?

Ik vind zelf het allerbelangrijkste: voor wie werk je? En dat klinkt misschien als een open deur, maar als je werkt voor een bedrijf wat ook allerlei, zelf eigen oplossing maakt of verkoopt of een belang heeft bij iets of een productiedruk heeft op iets. Dan ben jij dus een klant, maar misschien ook wel een klant die iets verkocht wordt en niet – als je kijkt naar ons bij vermogensbeheer, bij Index people, wij kopen dingen voor een klant die die nodig heeft om zijn vermogensdoelen te realiseren. Wij verkopen niks, wij hebben geen producten, wij hebben alleen een dienst. Wij verkopen niet een fonds of een oplossing, of wat dan ook. Wij kijken wat de klant nodig heeft en kopen dat. Dus wij werken alleen voor de klant dus dat, voor wie werk je, vind ik een hele, hele belangrijke factor. Verder, je vroeg er naar vijf, nou dat zijn er nog vier?

Ja.

De kostenvoet is ontzettend saai, daar wordt vaak overheen gestapt. Maar rendement op rendement is ongelooflijk sterk als kracht, maar kosten op kosten net zo goed. Want kosten zijn gewoon negatief rendement. En kosten zijn vaak ook niet zichtbaar, dus zorg dat je daar goed zicht op hebt en zorg dat die echt geminimaliseerd worden. Bij een beheerder is het belangrijk denk ik, wat is hun beleggingsfilosofie? En sluit dat aan bij je eigen wensen, wat verwacht je eigenlijk van een beheerder? En ook wat is de expertise en is die expertise te bewijzen? Dat bewijs kun je voeren met ja, wat je dan op de website duidelijke maakt, maar ook van ja, wie werken daar? En wat hebben die voor achtergrond? Wat weten die eigenlijk? En verder denk ik dat het risicobeheer en de organisatorische kant, zit er continuïteit in? Zit er een degelijk risicobeheer op? Dat dat een heel belangrijk aspect is.

Kan jij nog een objectieve tip geven aan iemand die zelf een vermogensbeheerder zoekt? Dus behalve die vijf vragen, waar kan die nog meer op letten?

Nou ik denk met name vanuit een individu geredeneerd zou je je met name zelf moeten afvragen, wat zoek je eigenlijk? Zoek je een volledige uitbesteding? Zo van, hier is het geld en informeer me maar als het nodig is en zo min mogelijk sores. Of zoek je misschien wel juist een hobby? Weet je, heel veelvuldig geïnformeerd wordt, dat je uitgenodigd wordt voor allerlei dingen; dat je er een hobby aan kunt hebben, zeg maar. Dat je heel nauw erbij betrokken bent. Daar zit een groot verschil tussen, dus dat zou je eerst voor jezelf moeten vaststellen.
En ik denk ook dat er, ja wat een hoofdkeuze is voor jezelf, verwacht jij dat je iemand vind die het slimste jongetje van de klas is? Of verwacht jij gewoon een degelijke prestatie voor langere tijd.

Dus eerst voor jezelf goed je verwachtingen bepalen voordat je een vermogensbeheerder zoekt?

Ja, ik denk dat je dat voor jezelf goed in kaart moet brengen van, waar geloof je eigenlijk zelf in en wat wil je eigenlijk bereiken?

Ja, dat lijkt me een zinvolle tip dat je eerst voor jezelf goed vastlegt, waar ben ik naar op zoek? Kan zo’n vermogensbeheerder aan mijn verwachting voldoen? Is het realistisch? Daar komt het op neer?

Ja, we hebben ook wel eens klanten die we zeggen van nou, ik zou geen klant worden bij ons. Omdat zij een andere verwachting hebben van wat vermogensbeheer inhoudt.

Ja, kun je een voorbeeld noemen? Van iemand die geen klant…

Ja hoor. Ja wij hebben wel eens iemand die zegt van – Ja maar als het dan fout gaat in de wereld dan gaat u toch wel uit de aandelen?

Ja.

Dan zeg ik – Ja maar meneer of mevrouw, u wilt dan dat als het fout gaat in de wereld dat we eruit stappen, wanneer een dag daarvoor zeker? – Ja, een dag daarvoor. Ik zeg, ja maar, het gaat fout of het gaat niet fout en als het fout is dan is de koers als lager. – Ja maar u ziet toch wel hoe het verder gaat. Ik zeg nee, maar dat zien we dus juist niet. Dat kunt u niet van mij verwachten dat ik een seintje geef wanneer een crisis start en wanneer een crisis stopt. Dat weten we niet.

Nee.

Dus als u dat verwacht van een beheerder, moet u niet bij ons klant worden.

En dat maak je ze dan ook duidelijk en dan zit er geen samenwerking in dan.

Nee, want dat kan alleen maar teleurstelling opleveren. Er is geen, we zijn alleen maar op zoek naar lange termijn klantrelaties en niet groeien om het groeien. Mensen moeten snappen wat wij doen, zodat wij goed ons werk kunnen doen.

Ja. En, nou ja zoals wij ook, wij vergelijken vermogensbeheerders. Maar hoe kan een cliënt nou goed vermogensbeheerders met elkaar vergelijken? Want je kan niet zomaar rendement naast rendement zetten.

Nee. Nee, er zei laatst iemand tegen mij het zien niet eens appels en peren, maar appels en konijnen. Het is altijd iets anders, zelfs als het hetzelfde risicoprofiel is, is het heel anders ingevuld. Dus, het is, het vergelijken van rendementen met elkaar heeft geen zin. Je kunt wel kijken van, wat levert nou welke waarde op? Dus is het value for money wat ik krijg bij die beheerder? Dat, zoiets zou je kunnen zeggen. Als je dat koppelt aan het gewenste concept, en of dat concept nou is actief beheer of passief beheer, dat maakt niet uit. Je moet dat koppelen aan wat je krijgt, is dat het geld waard?

Maar ik zie als particulier online een aantal vermogensbeheerders naast elkaar staan. Ik weet dat er meer criteria zijn, toch let ik op het rendement. Wat zijn nou nog meer punten waar ik als particulier op kan letten?

Met name het beleggingsbeleid, hoe stevig is dat verankerd? En hangt dat niet bijvoorbeeld aan een persoon? Die, als hij met het verkeerde been uit bed stapt dat er een beleggingsbeslissing volgt die, omdat die een bepaalde, iets gezien heeft of gelezen heeft of ontdekt. Ik denk dat dat heel belangrijk is, dat je niet te afhankelijk wordt van hoe andermans bed staat.

Juist. Nou zijn banken heel groot. Heel veel mensen met heel veel verstand van beleggen, doen die het dan ook beter dan de vermogensbeheerders?

Nee, zeker niet. Nee.

Hoe kan dat?

Omdat ze werken voor zichzelf en niet voor de klant, in hoofdzaak. Ze zijn gericht op waardecreatie in de beleggingsketen en dat staat eigenlijk haaks op de doelstelling van de klant, namelijk lange termijn vermogensgroei of behoud.

Ja, helder. Het vergelijken blijft dus een hele moeilijke taak?

Ja.

Ja, precies. En ja, beleggers die maken veel fouten, dat is niet onbekend. Wat is nou een fout die jij vaak tegenkomt die beleggers maken?

Nou, de meest gemaakte fout is te veel handelen. En dat is helemaal slecht als dat gebeurt op grond van krantenkoppen. Dat zijn meestal hele emotionele beslissingen die volledig de lange termijn uit het zicht hebben. En vaak ook fout uitpakken.

En is dat ook een les die je een belegger mee zou willen geven? Of zijn er nog meer lessen?

Ja. Er is een keiharde relatie, statistisch, tussen het aantal transacties en het behaalde resultaat. En de relatie is: hoe meer transacties, hoe slechter je resultaat. En omgekeerd.

En dat is in onderzoeken aangetoond? Hoe kan ik dat…?

Ja er zijn meerdere, ik kan het je toesturen, er zijn meerdere onderzoeken van gedaan en elke keer komt daar hetzelfde uit. Zelfs beleggersbank Alex heeft het een keer gedaan onder zijn eigen beleggers. Een heel breed onderzoek door de universiteit van Maastricht en daar bleek hetzelfde uit. Daar bleek eigenlijk uit dat negentig procent geld stond te verbranden.

Juist, ja.

Ja.

Dus als mensen bij Index people terecht te komen die willen eerst eens wat onderzoeken lezen dan kunnen ze jou een e-mail sturen?

Absoluut, ik heb onderzoeken genoeg, ja.

Nou ja, er is heel veel onderzoek, ik kan me als particulier inlezen, ik ben met pensioen gegaan. Waarom zou ik dan toch nog voor een vermogensbeheerder kiezen en het niet zelf gaan doen?

Ja, het kan. Je moet wel heel erg gedisciplineerd zijn en er de nodige tijd in steken. Anders dan mensen denken is het, gaat het niet over om bij te blijven of een bepaald bedrijf het wel goed doet of niet goed doet. Het is echt gewoon een vrij technisch of inhoudelijk proces. Ik denk dat particulieren vaak niet half weten wat ze nou precies kopen of wat voor risico’s ze lopen. En het maken en onderhouden van een goed beleid is heel erg lastig, het is echt werk. Het is echt een vak ook, vermogensbeheer. Kijk je gaat ook niet je eigen tanden onderhouden, dat ga je een tandarts laten doen. Of die van je kinderen, dat ga je een tandarts laten doen. En dit, vermogensbeheer is ook iets wat je zou moeten willen uitbesteden.

Dus een vermogensbeheerder heeft nog zeker wel toegevoegde waarde?

Ja, ik denk dat vermogensbeheer zal groeien de komende jaren. Er zijn ook, de meeste rapporten wijzen ook die kant uit, dat vermogensbeheer an sich aan belang zal toenemen.

Hoe ziet vermogensbeheer er over tien jaar uit volgens Marc Vijver?

Over tien jaar is natuurlijk een lange tijd, aan de andere kant ik heb er al 26 jaar opzitten dus ik zou iets moeten kunnen zien. Er is de afgelopen tien jaar eigenlijk heel weinig gewijzigd in vermogensbeheer en de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Je ziet, terecht zeg je, de robo-adviseur. Ik denk dat op het gebied van asset allocatie en duidelijk maken waar rendementen vandaan komen, waar eigenlijk risico’s zitten. Dat je van tevoren duidelijk moet maken van, dit is uw risico, dit kan er gebeuren en dan bent u dit kwijt. Ik denk dat op dat gebied, met name door alle data die voor handen zijn, dat je veel betere inschattingen kunt maken van wat je eigenlijk aan het doen bent. Dus dat is een stuk automatisering, de robo-advisering van, wat is verstandig voor u? En wat gaat toenemen is denk ik, de persoonlijk gesprekken met mensen over wat nou eigenlijk hun ambities en doelstellingen zijn en hoe ze die zouden kunnen invullen. Ik denk dat het veel minder gaat over of aandeel A of B een goed aandeel is en veel meer zal gaan over, wat wil je nou eigenlijk bereiken met je vermogen?

Dus vermogensbeheer wordt gewoon meer een onderdeel van een breder plan?

Ja, dat verwacht ik wel. Uiteindelijk zal, zeg maar de persoonlijke balans van iemand, die opgebouwd is uit een aantal dingen. Misschien een eigen huis, een pensioenvoorziening, spaargeld, andere zaken die daarin zitten en een stuk vermogensbeheer. Dat zal een integraal geheel worden. En dat zou kunnen dat het vanuit de pensioenfondssector komt, dat er andere componenten bij gaan gedaan worden, dus financiële planning en dergelijke geïntegreerd wordt. Maar het vermogensbeheer zal daar een onderdeel van zijn.

Ja, want bieden jullie zelf financiële planning aan?

Nee. Nee, wij doen maar één ding, dat is vermogensbeheer en aan de pensioenkant advisering en dergelijke. En we doen geen financiële planning en we verwijzen altijd naar andere partijen die financiële planning doen of fiscaliteit of andere dingen.

Nou, sluiten we daar mee af. Helder. Dank je wel.

Graag gedaan.

Wil je nog meer tips of video’s zien van Index People Vermogensbeheer?

  1. Index People Vermogensbeheer: Hoe werkt Index People Vermogensbeheer?
  2. Rendementen Index People en Verschillen Actief Versus Passief Beleggen

>