Vermogensbeheer: Keiharde feiten

Praktijkvoorbeeld vermogensbeheer

Naast alle nuttige informatie waarvan we u voorzien is het natuurlijk ook eens leuk om een praktijkvoorbeeld binnen de wereld van vermogensbeheer te lezen.

Hoe helpen wij iemand die een vermogensbeheerder of bank zoekt? In dit geval beschrijven we de heer Van der Berk*.

Beleggers of potentiële beleggers komen op allerlei manieren bij ons terecht. Dit kan naar aanleiding van de media aandacht in het Financiële Dagblad of bijvoorbeeld BNR zijn, u hoort goede verhalen van een kennis of u zoekt gewoon op internet naar een goede vermogensbeheerder.

U kunt een aantal dingen doen. U download uit nieuwsgierigheid ons gratis e-book, u belt of u vult onze vermogensbeheer scan in.

Vermogensbeheer trajectbegeleiding

Zo ook de heer Van der Berk. Hij liet halverwege maart zijn gegevens achter middels de vermogensscan. Hij gaf aan redelijk tevreden te zijn maar wilde toch eens een vergelijk aan gaan.

De heer van der Berk heeft belegd bij een vermogensbeheerder. Op zich een bekende partij van bijvoorbeeld het zondagse programma Business Class.

Na het doornemen van zijn beleggingsdoelstelling, horizon en de omvang van het vermogen hebben we op basis van onze strenge selectiecriteria naar zijn portefeuille gekeken.

Hieruit bleek dat er zowel aan de kosten als aan de resultaten kant nog wel wat te winnen was. Hij betaalde namelijk 1% exclusief 19% BTW aan vaste kosten en daarnaast werden er nog transactiekosten á 0,7% per mutatie berekend.

Dus niet de gewone transactiekosten zoals bij de Binck Bank of Alex maar daar kwam nog een toeslag overheen. Die toeslag kreeg de vermogensbeheerder terug als kickback-fee of retourprovisie.

Help de beurs blijft maar zakken!

De heer vindt het belangrijk dat zijn vermogensbeheerder goed inspeelt op beursbewegingen. Zijn portefeuille werd gedeeltelijk afgedekt met put-opties.

Meneer van der Berk? Als uw vermogensbeheerder verwacht dat de beurzen dalen waarom stappen ze dan niet (gedeeltelijk uit)? En hoeveel bent u daadwerkelijk beschermd met een paar opties? Heeft u wel eens gekeken wat een transactie kost en wat het daadwerkelijk oplevert?

We hebben de resultaten vergeleken van de heer Van der Berk met een vermogensbeheerder uit ons bestand. Uiteraard wel appels met appels. We leggen geen obligatieportefeuille naast een aandelenportefeuille of vice versa.

Er bleek een structureel verschil in de resultaten te zitten over de afgelopen jaren. Daarnaast gaf de heer aan dat hij in zijn eerste jaar meer dan 2% aan kosten kwijt was.

Een kosteloos vergelijk

We hebben samen met de heer Van der Berk een afspraak gemaakt bij een andere vermogensbeheerder.

Kosten: maximaal 1,5% (afhankelijk van het vermogen) inclusief transacties. Bij een beleggingsportefeuille van € 150.000 euro scheelt dit aan kosten al zeker een half procent, lees: € 750,- per jaar. En dit is nog exclusief het verschil in transactiekosten. Deze kosten kunnen ook nog aardig oplopen.

half procent verschil aan kosten bij een beleggingsportefeuille kan veel geld besparen

Daarnaast waren de resultaten over de afgelopen jaren bij de vermogensbeheerders van onze keuze ook aantoonbaar beter.

Ook wij weten dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst biedt, echter u kunt wel zien wat u ongeveer kunt verwachten.

Lees meer ervaringen van onze cliënten!

* de naam is vanwege privacy redenen gefingeerd.