Vergelijk uw Vermogensbeheerder geïnterviewd door NuZakelijk

‘Gage van 1,5 procent is genoeg voor vermogensbeheer’

AMSTERDAM – Een groot aantal klanten wordt nog steeds belazerd bij vermogensbeheerders. Het gage van een beheerder hoeft niet hoger te zijn dan 1,5 procent van het ingelegde bedrag.

Dit vertelt de jonge ondernemer Maurice Flinterman (27) in een gesprek met NUzakelijk. Samen met zijn compagnon Jos van Heese (30) is hij adviesbureau vergelijkuwvermogensbeheerder.nl begonnen.

Beide mannen zijn ervaringsdeskundige. Hij werkte 6 jaar lang bij een vermogensbeheerder in Amsterdam. Toen leerde hij al dat sommige beheerders niet altijd even transparant waren over de kosten.

“Sommige vermogensbeheerders draaien er gewoon heel erg omheen. Dat bleek wel uit concurrentieanalyses die we maakten. Dan bleek daar ook uit dat wij niet altijd beter waren.”

Markt in kaart gebracht

Na die 6 jaar hield Flinterman het voor gezien. “Je wilt ook wel eens iets anders en ik heb altijd ondernemersbloed gehad.”

Ook voor zijn nieuw bedrijfje heeft Flinterman de markt voor een deel in kaart gebracht. Hij concludeert dat een vermogensbeheerder tussen de 0,7 en 1,5 procent van het ingelegde bedrag als gage kan vragen.

“Voor meer moet een beheerder ook echt toegevoegde waarde hebben, maar die ben ik nog niet tegen gekomen.”

Begeleiden

Nu begeleidt de entrepreneur samen met Van Heese mensen die hun geld willen laten beheren bij het proces. “Wij kijken waarom mensen beleggen en welke partijen daar bij passen. De een wil bijvoorbeeld in aandelen, de ander in trackers.”

“Je komt verschillende cliënten tegen met een vermogen variërend van 1 ton tot 2 miljoen. De dienstverlening van bepaalde vermogensbeheerders is niet altijd de beste die bij de klant past.”

Kritische vragen

“Na een gesprek kiezen we twee of drie beheerders om mee te praten. Bij zo’n gesprek ga ik ook mee en stellen we kritische vragen. Uiteindelijk kiest 80 procent van de mensen voor de beheerder waar ze de beste klik mee hebben.”

Tegen deze dienst krijgen de jonge ondernemers een deel van het gage van de beheerder. “Stel, de beheerder vraagt 1,5 procent, dan krijgen wij een deel van deze vergoeding’

“Jaarlijks blijven we ook met de mensen over de schouders meekijken of de resultaten wel goed blijven. Op een gegeven moment krijg je dan ook zo’n groot klantenbestand dat je de sector goed in de gaten kan houden.”

Boze reacties

Flinterman erkent dat sommige beheerders sowieso afvallen omdat ze bijvoorbeeld te hoge kosten declareren. De entrepreneur is niet bang voor boze reacties.

“Die beheerders gaan gewoon verder. Die hebben de zoekmachinemarketing goed op orde en die komen op televisie voorbij. Zij zitten al snel boven de 2 of 2,5 procent. Dan weet je al voldoende. Als jij zoveel aan kosten vraagt, moet je meer risico nemen om tot hetzelfde rendement te komen. Dat wil je niet als belegger.”

Beide ondernemers willen een ‘Independer’ van vermogensbeheer worden die de sector transparanter maakt. “Ik denk dat er wel een transparantieslag gemaakt kan worden. De AFM is ook bezig met een kostenonderzoek naar de markt. Vanaf 2013 gaan die tarieven wel onder druk staan.”

Uitbreiding

Van Heese en Flinterman zijn nu nog met z’n tweeën. Gesprekken om de dienstverlening uit te breiden zijn er wel, maar Flinterman twijfelt of hij wel wil uitbreiden.

“Het belangrijkste is het vertrouwen opbouwen om het vermogen uit handen te geven. Wij denken er meer aan om een beperkte krantenkring te houden en het exclusief te maken. Het leukste is natuurlijk iets voor de hele markt te betekenen.”

Bron: NuZakelijk.nl


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>