Op Het Juiste Moment In- en Uitstappen Een Feit Of Een Fabeltje?

Laag kopen, hoog verkopen; markt-timing. Het klinkt zo simpel om de markt te timen bij beleggen, door op het juiste moment in- en uit te stappen. Toch blijkt de uitvoering bijna onmogelijk, blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Op het juiste moment in- en uitstappen bij forse neerwaartse beursdalingen, dat zou elke belegger wel willen.

Markttiming is een beleggingsstrategie waarbij een belegger probeert keer op keer het juiste moment te vinden om wel of niet belegd te zijn. Het vereist dat de belegger weet op welk moment hij zijn vermogen tussen de verschillende beleggingscategorieën zoals – aandelen, obligaties en liquiditeiten – moet verplaatsen.

Negatieve resultaten proberen te voorkomen

In een beursjaar als 2008 krijgt een belegger in een neutraal beleggingsprofiel (ca. 50% aandelen en 50% obligaties al snel een waardedaling van 20% tot 25% voor de kiezen.

Niemand zit te wachten op dit soort negatieve beursuitslagen. En het gaat om serieuze bedragen, waar je je hele leven hard voor hebt gewerkt.

Het herstel van een forse dip duurt vaak jaren. Blijven zitten vergt dus een hoop moed en geduld, en druist tegen het gevoel in. Zonder een vooraf uitgestippelde strategie komt een belegger vaak bedrogen uit.

Vergeet echter niet dat de beurzen tot nu altijd zijn hersteld.

Hoe lang het herstel duurt?

Dat weet je nooit van te voren, maar het verleden leert ons dat de gemiddelde tijd om te herstellen van een crisisjaar zo’n 684 dagen* in beslag neemt (een kleine twee jaar als je volledig in aandelen zou zijn belegd)

* Let op: het herstel van een crisistijd is volledig afhankelijk van welke beurs je selecteert. In dit geval zijn we uitgegaan van de S&P500 over de periode 1965 tot 2014 (de S&P500 is de 500 grootste Amerikaanse bedrijven index welke volledig in aandelen belegt.)

We stappen even uit als het tegenzit op de beurs..

Deze slogan hebben we de afgelopen jaren meerdere keren voorbij zien komen in diverse reclamecampagnes. Het is niet voor niets dat er voor dergelijke slogans hoge boetes zijn uitgedeeld door de toezichthouder (AFM).

De basis voor jou voor het uitbesteden van je vermogen is omdat je uiteindelijk naar een bepaald einddoel toewerkt waarbij je een x% rendement nodig hebt op je vermogen.

Dit wil je met een zo’n groot mogelijke zekerheid behalen, zodat je kans op het behalen van je einddoel (bv. pensioeninkomen) zo veilig mogelijk kunt stellen.

In geen enkele situatie zit je te wachten op grote beursdalingen en negatieve rendementen. Afbeelding 1, is de nachtmerrie van elke belegger.

Als je in een neutraal profiel (50% aandelen / 50% obligaties) belegt, kun je in een crisisjaar tegen een -22,5% aanlopen in het slechtste scenario.

Auw, dat doet pijn!

beste, slechtste en gemiddelde jaren beleggen in aandelen en obligaties

Kom je een negatief beursjaar tegen, dan kan het immers – als je verkeerd acteert – ‘jaren’ duren voordat je weer op het oude niveau bent.

De meeste beleggers gaan daarom op zoek naar een professionele partij die de neerwaartse bewegingen van de beurs – en dus het risico – weet te beperken of van tafel weet te halen.

Partijen die je dit doen geloven, geven je een zeer veilig gevoel, en geef toe, het klinkt als muziek in de oren.

Wie wil er nou geen risico en dus een daling voorkomen?

Deze schijnveiligheid zorgt voor de toegevoegde waarde van een professionele partij (je hebt hen immers nodig) + je koopt voor je gevoel ‘zekerheid’ in dat jij tijdens slechte tijden nog steeds goede resultaten behaalt en je verliezen beperkt.

In eerste instantie helemaal niet zo’n gekke gedachte, of toch wel?

Garanties, emoties en goede of slechte resultaten

We worden beïnvloed en gedreven door emoties. Advertenties van vermogensbeheerders met indrukwekkende track records, lijstjes met de best presterende beleggingen en berichtgeving m.b.t. de laatste trends op beleggingsgebied.

Dagelijks worden we door de media en zogenoemde experts platgebombardeerd met verschillende scenario’s. Negatief en positief nieuws volgen elkaar snel op.

Beleggers worden gedreven door hebzucht, één van de grootste bedreigingen voor een goed rendement.

Emoties alom.

Brexit of Trump: moet ik in- of juist uitstappen met mijn beleggingen?

Deze vraag behoort tot de veelgestelde vragen van de afgelopen periode. En is het geen Brexit of Trump, dan is er wel weer ander nieuws dat de beurs kan beïnvloeden.

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel als je het baseert op feiten.

Laat het me je uitleggen.

Beleggers lijden meestal aan een chronische zelfoverschatting.

Een belangrijke factor is de illusie van kennis, een bekend verschijnsel in de gedragspsychologie van beleggers. Deze illusie van kennis zorgt er ook voor dat beleggers denken dat ze in staat zijn om precies in te schatten wanneer ze moeten kopen of verkopen.

De harde realiteit is echter dat beleggers op dit gebied een betreurenswaardig track record hebben.

Laat me raden, dit geldt zeker niet voor jou?

Overmatig aan- en verkopen van beleggingen

Arber en Odean ( 2001) bestudeerden de rol van het aan- en verkoop gedrag bij aandelen, en de invloed van het geslacht onder 35.000 individuele beleggers, over een periode van zes jaar.

Hun bevindingen onthulde niet alleen dat mannen zichzelf veel meer overschatten in hun beleggingskeuzes maar ook veel vaker handelden dan vrouwen. In vergelijking tot vrouwen, hebben mannen de neiging om hun aandelen op het verkeerde moment te verkopen.

Het blijkt dat de meeste mensen die meespelen in een quiz voor 99% zeker zijn van het juiste antwoord, maar in 40% van de gevallen blijkt het antwoord niet te kloppen.

Wetenschapper Ricciardi observeert de mensen die hun eigen vaardigheden, capaciteiten en voorspellingen met beleggen overschatten.

Zelfoverschatting is meestal gekoppeld aan beleggers die excessief handelen en resulteert uiteindelijk per saldo in slechte beleggingsresultaten.

Jaarlijkse rendementen en dalingen tijdens een lange periode + bijbehorende emoties

Wanneer de emotie van angst of hebzucht om de hoek komt kijken, kijk dan nog even aan de volgende afbeeldingen die je hopelijk aan het denken zal zetten.

Zoals je ziet in onderstaande afbeelding is emotie een slechte raadgever. Meestal zorgt de emotiecyclus van beleggen ervoor dat je contrair handelt.

emotiecyclus-van-beleggers-vuvb

Zoals je ziet handelt een belegger dus meestal op de verkeerde momenten en tegengesteld.

Het is juist de kunst van een belegger om ‘overall’ over een langere periode consistent goede keuzes te maken. Dit terwijl je tussentijds aardig op de proef wordt gesteld.

Maar wat zou er gebeuren als je gewoon in elke situatie belegd blijft en je tussentijds niet te druk maakt?

Onderstaande afbeelding [3] geeft de jaarlijkse rendementen en dalingen van de MSCI wereldwijde aandelenindex over een periode van 36 jaar (wees niet bang we houden het begrijpelijk).

In het donkergrijs zien we de jaarlijkse rendementen van diezelfde MSCI index. In het rood zie je de tussentijdse-jaarlijkse dalingen, dat wil zeggen de maximale neerwaartse (tussentijdse) beweging in dat betreffende beleggingsjaar.

De volgende zaken vallen op:

  1. In elk jaar heb je als belegger te maken gehad met tussentijdse (forse) dalingen van -3 tot zelfs -48%;
  2. Er zijn tussentijdse dalingen geweest van -31% in een jaar, waarin de belegger aan het eind van het jaar toch een positief eindresultaat behaalde;
  3. Van de 36 jaren zijn er 28 jaren afgesloten met een positief eindresultaat, en dus 8 jaar met een negatief eindresultaat;

jaarlijkse rendementen en dalingen tijdens het jaar

Met andere woorden: wanneer ga jij als belegger het juiste moment voorspellen? En wat als je de beste beleggingsdagen per ongeluk mist doordat je bent uitgestapt?

De impact van het missen van de beste beleggingsdagen

Elke belegger kent de volgende uitspraak:

Koop je beleggingen op het dieptepunt om vervolgens je aandelen te verkopen op het hoogtepunt!

Zoals we al eerder hebben aangegeven blijkt het volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken nogal lastig te zijn om deze timing consistent goed te hebben over een langere periode. Denk aan 10 tot 20 jaar.

In de volgende afbeelding [4] zien we dan ook de impact van het missen van de “BESTE” beleggingsdagen over een periode van 14 jaar. Stel dat jij op die dagen net langs de zijlijn zou hebben gestaan met je vermogen, hoe zou jouw rendement er dan uit hebben gezien?

De volgende zaken vallen op:

  1. Niet belegd zijn en de beste beleggingsdagen missen, zorgt voor het verschil of je succesvol belegger bent of niet over de lange termijn;
  2. Volledig belegd blijven leverde het hoogste rendement op.

de impact van onderbelegd zijn en de beste beleggingsjaren missen

Dit geldt natuurlijk ook andersom, op het moment dat je de slechtste beleggingsdagen kan voorkomen.

Maar helaas weet niemand wanneer die dagen zich aandienen… dus moet je heel-veel-geluk hebben om die ertussen uit te filteren.

Antwoord op een prangende vraag

Het antwoord op de prangende vraag: moet ik in- of juist uitstappen met mijn beleggingen tijdens bepaalde “events” zoals Brexit?

Dit antwoord kun je nu zelf invullen.

Daarom is het zinvol om onderstaand ons digitale boek te downloaden zodat je op de hoogte bent van de mogelijke valkuilen in het doolhof van vermogensbeheer.

>