Optimix wordt overgenomen door Zweedse Handelsbanken

Zweedse Handelsbanken neemt Optimix over

Zweedse Handelsbanken neemt vermogensbeheerder Optimix over en zorgt daarmee direct voor een beheerd vermogen van ruim 2 miljard euro. Hiermee zijn de partners van Optimix Vermogensbeheer dat eind 2012 haar 100% aandeelhouder status terug kocht van de Friesland Bank, opnieuw kwijt. Het Zweedse Handelsbanken wil de dienstverlening met het dienstenpakket voor haar bestaande klanten uitbreiden. op dit moment heeft Handelsbanken zo’n 23 lokale kantoren in heel Nederland.

Handelsbanken is een van de weinige banken in de wereld met een ‘double A credit rating‘. Optimix wordt een 100%-dochter van Handelsbanken Nederland.

Optimix vermogensbeheer behoudt binnen Handelsbanken haar zelfstandige rol als vermogensbeheerder. Optimix blijft onder eigen merknaam door gaan en wordt verantwoordelijk voor alle vermogensbeheeractiviteiten van Handelsbanken in Nederland.

Volgens het FD moet Toezichthouder AFM haar goedkeuring nog geven. Financiële details worden tot op heden nog niet vrijgegeven.

Handelsbanken zal na goedkeuring van de toezichthouders, Optimix in één keer volledig overnemen. Over de overnameprijs doen de partijen geen mededelingen, ook niet of de partners van Optimix een retentiebonus krijgen als ze blijven, waartoe ze zich vastgelegd hebben.

Michel Alofs en De Perfecte Match

Volgens Michel Alofs, directeur van Optimix Vermogensbeheer is de overname ‘de perfecte match’.

De consolidatie golf is onvermijdelijk, en zo’n partij als Handelsbanken komt echt maar één keer langs.’

vermogensbeheer Optimix geen aandeelhouder meer

Over consolidatie wordt in de vermogensbeheerwereld al veel langer gesproken, maar de meeste Nederlandse vermogensbeheerders lukt het niet om te fuseren of een beheerder over te nemen.

Wat betekent dit voor bestaande klanten van Optimix?

Optimix zegt dat er verder niets verandert voor bestaande klanten. Het contactpersoon blijft het aanspreekpunt alleen is hij/zij geen partner meer van het bedrijf. De beleggingsfilosofie van Optimix Vermogensbeheer blijft volledig in stand.

Bij Optimix werken momenteel 35 mensen waarvan de meeste mensen aandeelhouder zijn. De verandering zal een grote impact hebben op de organisatie, alhoewel de mensen van Optimix wel aan het roer blijven staan. De vraag is wat deze ‘move’ voor consequenties heeft voor het beleggingsteam en daarmee samenhangend het beleggingsbeleid.