Vermogensbeheer of Scheeps CV

Betrouwbaar vermogensbeheer? Let op de verhandelbaarheid van uw beleggingen!

Veel beleggers laten zich nog steeds leiden door een zogenaamd gegarandeerd rendement. Vergeet daarbij niet dat de garantie altijd zo sterk is als de uitgevende instelling. Zie Homburg, (nog steeds in surseance) garanties oplopend tot 8 á 9%. ICE save met een hoge garantie op spaarrente en ook de vele scheeps cv’s die worden aangeboden.

Als beleggingsadviseur heb ik altijd fel geageerd tegen diensten of producten waar u niet snel over uw geld kunt beschikken. De voorkeur gaat toch uit naar liquide beleggingen, die dagelijks verhandelbaar zijn. Dit komt de flexibiliteit ten goede!

Onderstaand artikel uit het Financiële dagblad van vandaag, voeg ik dan ook niet toe om mijn gelijk te halen, maar om u te behoeden voor verkeerde investeringen in de toekomst.

Banken en particuliere beleggers lijden een verlies dat kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s op beleggingen in schepen.

Naar schatting hebben Nederlandse particulieren zo’n € 1 mrd tot € 1,5 mrd belegd in scheeps-cv’s. Dat zijn investeringsvehikels die tot een paar jaar geleden nog veel werden verkocht en waarmee via eigen en vreemd vermogen schepen werden gefinancierd. Aanbieders van cv’s zeggen zelf dat ‘30% van de cv’s ten dode is opgeschreven’.

Bij veel vermogensbeheerders zijn uw effecten ook niet dagelijks verhandelbaar

Particuliere beleggers hebben dit jaar al tientallen miljoenen verloren bij het faillissement van minstens zeven cv’s. Een hele reeks van die beleggingen staat momenteel te wankelen. Bijna geen enkele cv keert momenteel nog dividend uit en beleggers wordt veelal gevraagd om bij te storten.

Naast het geld van particulieren zit er ook geld van banken in de ­vehikels. Zij hebben tussen de € 2 mrd en € 3 mrd uitgeleend aan scheeps-cv’s.

Wat wij op het gebied van vermogensbeheer voor u kunnen betekenen leest u ook in het Financiële Dagblad.

Faillissement vermijden

De verliezen voor alle financiers zullen oplopen als banken genoodzaakt zijn om harder op te treden tegen cv’s die in gebreke blijven. Banken kunnen veel meer schepen failliet laten gaan dan ze nu doen, zegt expert in scheepvaartfinanciering Jan Vriesinga. ‘Aflossing en soms ook de rente worden doorgeschoven.’

Banken willen een faillissement koste wat kost vermijden, want dan moeten ze het schip veilen. Het schip komt tegen lagere kosten weer terug in de vaart, en dat drukt de tarieven nog verder.

Verliezen geleden

Rabobank en ING zijn samen met een aantal Duitse banken de grote spelers op de Nederlandse markt voor scheepsbeleggingen. Rabobank heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van naar schatting enkele tientallen miljoenen op de kredietverlening aan scheepvaart-cv’s. ING zegt niets over eventuele verliezen of voorzieningen. Wel verwacht die bank een toename van het aantal faillissementen.

De Duitse NordLB, wereldwijd een bank van de grootste banken in scheepvaartfinanciering, meldde afgelopen week een nettoverlies van € 50 mln omdat de kredietvoorzieningen in het tweede kwartaal meer dan verdubbelden.

Ongekend hard onderuit

Voor de crisis waren rendementen van 10% tot 20% op de cv’s niet uitzonderlijk. Maar door de wegzakkende wereldhandel en doordat er te veel schepen bij kwamen, zijn de huurtarieven en daarmee de inkomsten voor schepen ongekend hard onderuitgegaan. Tegelijkertijd zijn de brandstofkosten de voorbije vijf jaar fors opgelopen. Een gevolg is dat de waarde van veel schepen is gedaald tot ­onder de hypotheek die erop zit.

Ondertussen varen de schepen door, ook al is het onder de kostprijs. Want ook stilliggen kost geld en dat is voor niemand een optie.

Voor anker

Dit jaar zijn er zeven cv’s failliet gegaan. Vijf van JR Shipping en twee van Feederlines. Drie cv’s van Reider Shipping staan op het punt om te vallen. Waarschijnlijk zijn er meer die zwalken: nergens wordt bijgehouden hoeveel scheeps-cv’s er hier zijn, dus een marktbeeld ontbreekt. Veel cv’s hebben een instapeis van minstens € 50.000.

Vrijblijvend advies op het gebied van vermogensbeheer? Doe nu de vermogensbeheer scan.