Vermogensbeheerders Vergelijken

Vermogensbeheer Vergelijken

Welke vermogensbeheerder past het best bij u? In Nederland zijn er momenteel meer dan 200 actieve vermogensbeheerders. De verschillen tussen de diverse partijen zijn groot en vermogensbeheer vergelijken is van onschatbare waarde en loont in bijna elk geval.

Lees ook ons E-book: Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen.

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer is niet alleen het behalen van een out-performance maar voornamelijk in:

  1. Het behoeden voor verkeerde beleggingsbeslissingen (uitschakelen van o.a. emotie);
  2. Een portefeuille samenstellen met de juiste risico en rendement verhouding;
  3. Monitoren van de resultaten en uw portefeuille actief bijsturen waar nodig;
  4. Het uit handen nemen van uw zorgen.

Via deze link ziet u een concrete vergelijking tussen Alex vermogensbeheer, Robeco en onze keuze.

Hoe selecteert u een vermogensbeheerder die bij uw doelstelling(en) en risicoprofiel past?

Het selecteren en vergelijken van vermogensbeheer bjina net zo lastig als het beleggen zelf. De verkrijgbare informatie is meestal beperkt en lastig met elkaar te vergelijken. De prestaties, betrouwbaarheid, maar ook de professionaliteit niet.

Weet u bijvoorbeeld hoeveel rendement er is behaald ten op zichtte van het genomen risico, of wat de maximale daling in uw portefeuille is?

En zo zijn er diverse aspecten die een kritische selectie ingewikkeld maken. Neem er dus in ieder geval de tijd voor bij het vermogensbeheer vergelijken.

Neem de tijd voor een kritische vergelijking

Vermogensbeheer vergelijken kan er voor zorgen dat u de juiste keuze maakt voor de lange termijn en een vermogensbeheerder selecteert die goed aansluit op uw wensen, eisen en doelstellingen. Wij spreken echter veel mensen die op basis van gevoel en de zucht naar rendement de verkeerde beslissing nemen. Een verkeerde keuze kost als snel duizenden Euro’s.

vermogensbeheerders vergelijken

U heeft jarenlang gezwoegd om dit vermogen bij elkaar te vergaren dan is het onverstandig om over een nacht ijs te gaan. Vermogensbeheer vergelijken door minimaal twee of drie partijen naast elkaar te zetten kan absoluut geen kwaad.

Sterker nog, het geeft goed inzicht in de sterkte en zwaktepunten van een vermogensbeheerder.

Het kost inderdaad meer tijd, maar kan ook veel geld besparen. Daarnaast levert het inzichten op en wordt aan de hand van gesprekken gefilterd wat u wel en niet zoekt.

De vraag die vaak gesteld wordt is: waar moet ik beginnen bij het vergelijken in het doolhof van vermogensbeheer?

Vermogensbeheer vergelijken begint bij uw doelstellingen

De meeste beleggers gaan te snel voorbij aan hun doelstellingen terwijl dit een van de belangrijkste stappen uit het beleggingsproces is.

Breng in kaart wat uw beleggingsdoelstellingen zijn en stem deze af op uw persoonlijke financiële situatie. Stel u zichzelf eens de volgende vragen:

  • Waar dient uw vermogen te zijner tijd voor?
  • Wanneer moet het vermogen weer beschikbaar zijn?
  • Wat is de juiste verhouding liquiditeiten / belegd vermogen in mijn geval?
  • En breng uw gehele financiële situatie in kaart.

Maak een financieel plan met daarin duidelijk gecommuniceerd wat uw doelstellingen zijn. Bereken meerdere scenario’s zowel best als worst case. Aan de hand van uw financieel plan bekijkt u welke selectiecriteria van belang zijn.

Stel uw selectiecriteria op

selectiecriteria resultaten, risico, kosten, transparantie en communicatieAls u vermogensbeheer vergelijkt dient u eerst te weten welke selectiecriteria voor u belangrijk zijn. Breng de criteria vooraf duidelijk in kaart zodat u weet op welke punten u de vermogensbeheerder wilt vergelijken.

Wat mag de vermogensbeheerder kosten op jaarbasis? Welk risico kunt en wilt u neerwaarts maximaal lopen? Op welke manier moet de vermogensbeheerder beleggen; direct in aandelen/obligaties, via beleggingsfondsen en/of trackers? Actief of passief? In welke regio gaat u vermogensbeheer met elkaar vergelijken?

De lijst zal minimaal tien kritische punten bevatten waar u de vermogensbeheerders vooraf op filtert.

Maak een vermogensbeheer checklist

Voordat u op afspraak gaat bij twee of drie vermogensbeheerders is het van belang om een checklist op te stellen met vragen die u beantwoord wilt hebben in een gesprek.

Een checklist zorgt ervoor dat u de informatie van de verschillende beheerders op papier heeft staan en kunt vergelijken. Vervolgens kunt u de vermogensbeheerders rangschikken en evalueren in een lijst om de plus en minpunten te noteren.

Kijk niet alleen naar rendement bij vermogensbeheer vergelijken

Wat de meeste beleggers niet weten is dat er geen controle plaatsvindt op de gepubliceerde rendementen. Een registratie bij de AFM is dus geen garantie voor betrouwbare rendementen.

Als u uw vermogen uitbesteedt aan een vermogensbeheerder of bank draait het uiteindelijk om het netto resultaat onder aan de streep. Het rendement kan echter een gemanipuleerd cijfer zijn. Er is geen enkel instituut in Nederland welke vermogensbeheer resultaten controleren. Lees wat belangrijk is bij goede resultaten vermogensbeheer.

Rendement op zichzelf zegt niet zoveel, zonder dat u gelopen risico in kaart heeft gebracht. In het artikel Gatenkaas in defensie van vermogensbeheerders leest u hier meer over.

Vermogensbeheerder geregistreerd bij het Kifid

Het Kifid ookwel Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) genoemd, is het Nederlandse klachteninstituut waar particulieren beleggers terecht kunnen voor klachten over financiële instellingen. Het Kifid bemiddelt onafhankelijk in geschillen tussen consumenten en banken, intermediairs, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Alle vermogensbeheerders in Nederland staan geregistreerd bij het Kifid. Echter op dit moment acht 1 op de 4 vermogensbeheerders de uitspraken van het Kifid als niet bindend.

Een kritische controle bij vermogensbeheer vergelijken kan u vooraf dus veel problemen besparen en voor de toekomst.

Duik in het verleden van de organisatie

Tegenwoordig is er een overmaat aan informatie beschikbaar. Dit betekent dat er zowel positieve als negatieve informatie van een bedrijf naar buiten komt. Duik in het verleden van de geselecteerde vermogensbeheerder en controleer of men negatief in het nieuws is geweest.

Controleer jaarcijfers, balansen enzovoorts.

Wellicht stuit u op informatie waardoor als u dit van te voren had geweten nooit klant zou zijn geworden?

Deze informatie kunt u eveneens gebruiken bij de afweging van uw vermogensbeheerder.

Welke vermogensbeheerder heeft voor u toegevoegde waarde?

Niet iedere vermogensbeheerder heeft een toegevoegde waarde voor iedere belegger. Het is daarom van belang om de verschillende vermogensbeheerders op uiteenlopende gebieden eens goed met elkaar te vergelijken.

Zoek een vermogensbeheerder die bij u past en wees kritisch. Een te snelle beslissing kan er voor zorgen dat u in de toekomst ontevreden wordt. Dit zorgt ervoor dat u opnieuw het traject in moet gaan en misschien onnodig kosten moet maken.

De verkeerde selectie kan geld kosten

Kosten vormen een belangrijke factor in het selecteren en monitoren van een vermogensbeheerder. Hier leest u wat de invloed is van kosten op uw beleggingen.

Uiteraard geldt dit ook op het moment dat een verkeerde keuze maakt. Zorg er daarom voor dat u een weloverwogen keuze maakt.

Begeleiding door een onafhankelijke adviseur

Wij begeleiden vermogende particulieren, stichtingen en ondernemers onafhankelijk bij het selecteren van een juiste en passende vermogensbeheerder. Wij ondersteunen en onderbouwen uw keuze en zorgen ervoor dat u alleen bij de beste partijen aan tafel komt.

Dit bespaart een hoop tijd en ergernissen.

Door gebruik te maken van onze diensten profiteert u van ons professionele netwerk en kennis over de markt van vermogensbeheer. Wij bieden u een helpende hand bij het optimaliseren van het beheer van uw vermogen.

>