VUVB 007 – Zijn Obligaties In Tijden Van Extreem Lage Rentes Levensgevaarlijk?

Zijn Obligaties In Tijden Van Extreem Lage Rentes Levensgevaarlijk

In de 7e aflevering van de VUVB podcast gaan we in gesprek met Thomas Kalsbeek van OHV vermogensbeheer. Het gesprek gaat over: Zijn obligaties in tijden van extreem lage rentes levensgevaarlijk?

Kom erachter welke beheerder goed presteert en doe de vermogensbeheerscan.

In deze aflevering leer je:

  • Zijn obligaties in tijden van extreem lage rentes levensgevaarlijk?
  • Wat is de verwachting op korte termijn m.b.t. de spaarrentes;
  • Uitleg hoe een obligatie werkt en waar je op dient te letten;
  • Wat doet OHV vermogensbeheer als de rente gaat stijgen?
  • Hoe bepaal je het risico van een obligatie;
  • Waarom is het belangrijk om op de looptijd (duration) van een obligatie te letten;
  • Wat zijn overige valkuilen en/of problemen waar obligatie beleggers mee te maken krijgen;
  • Waarom spreiding de ‘key‘ is bij vermogensbeheer;
  • Waarom je van te voren als belegger je risico goed in kaart dient te brengen;
  • Belangrijkste levensles van Thomas Kalsbeek in zijn werkzame leven die zijn wereld volledig op zijn kop heeft gezet.

Genoemde links in deze aflevering:

Transcript VUVB podcastshow aflevering nummer 7: – Zijn obligaties in tijden van extreem lage rentes levensgevaarlijk?

Dit is de vuvb podcastshow met Maurice Flinterman aflevering nummer 7.

Welkom bij de VUVB podcastshow, waarin je luistert naar experts die je voorzien van de beste informatie, tips en tricks om het rendement op je vermogen te optimaliseren.

Vandaag gaan we in gesprek met Thomas Kalsbeek. Thomas is een van de portefeuille managers bij OHV Vermogensbeheer. Naast zijn studie Finance aan de rijksuniversiteit in Groningen, zit hij alweer een aantal jaren bij OHV. Hier richt hij zich in het bijzonder op individuele obligaties, van investment-grade tot high yield. In dit gesprek zal besproken worden wat investment grade en high yield obligaties inhouden. We gaan namelijk in op het onderwerp: zijn obligaties met deze lage rentestanden levensgevaarlijk? Ja of nee? Ik wens je heen veel luisterplezier.

Maurice:
Goedemorgen Thomas.

Thomas:
Goedemorgen Maurice.

Maurice:
Zoals ik al eerder heb aangegeven, vandaag gaan we het hebben over: zijn obligaties in tijden van extreem lage rentes levensgevaarlijk? Dit onderwerp bespreken we omdat de rente op dit moment op een historisch dieptepunt staat. Als de rente oploopt heeft dit een negatief effect op de koers van een obligatie en ook op je rendement. De kans dat de rente – omdat hij zo laag is – een keer gaat stijgen is zeer aannemelijk. De vraag is alleen: Wanneer? Dus is beleggen in obligaties, wat jullie betreft, nu niet levensgevaarlijk?

Zijn obligaties levensgevaarlijk?

Thomas:
Nee, niet levensgevaarlijk. Natuurlijk – je kunt altijd een risico opzoeken – maar in principe koop je een obligatie op een minimaal rendement. Dat weet je van tevoren, je koopt hem op een bepaalde koers. Je weet dat de obligatie aan het einde van de looptijd op een koers van 100 aflost. In de tussentijd ontvang je de rente en kan die koers fluctueren, maar als jij een kortlopende lening hebt, dan zal die fluctuatie veel minder zijn. Het is dan ook niet levensgevaarlijk in dat opzicht. Je hebt een bepaald rendement waar je met een obligatie naartoe werkt. Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld aandelen, die lossen niet af op 100. Dat is eeuwigdurend. Je weet van tevoren niet wat je rendement gaat zijn. Bij obligaties koop je eigenlijk aan op een minimaal rendement, want aan het eind van de looptijd lost de obligatie weer af op 100. In dat opzicht zit er niet zoveel risico aan en daarom wil ik het zeker niet levensgevaarlijk noemen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf – je kunt natuurlijk een “levensgevaarlijk risico” opzoeken – dan kijk je meer naar achtergesteld of eeuwigdurend papier (perpetuele obligaties). Perpetuele obligaties lossen natuurlijk ook niet af. Maar zo zwart-wit als levensgevaarlijk, nee dat is wat ons betreft niet zo. Zo koop je een staatsobligatie met een negatief aanvangs-rendement van -0,5%, dan is het alsnog niet levensgevaarlijk. De koers van de obligatie kan in de tussentijd bewegen – maar als je hem koopt met een aanvangsrendement van -0,5% per jaar – dan weet je dat hij aan het einde van die looptijd alsnog op die koers van 100 uitbetaalt. Je weet het wel met zekerheid en dat is het minimale rendement dat je kunt halen. Als tussendoor die koers gunstig beweegt, dan kun je het rendement zelfs nog iets hoger uitvallen en tussentijds je winst verzilveren door de obligatie te verkopen.

Maurice:
Oké, er zijn een aantal vragen die dit bij mij oproepen.
Je zegt: in de eerste instantie; een obligatie lost van tevoren af van 100. Voor de mensen die niet zoveel van obligaties weten. Wil je dat misschien even toelichten?

Kun je toelichten hoe een obligatie werkt?

Thomas:
Ja, obligaties zijn eigenlijk leningen, je geeft als belegger geld aan bijvoorbeeld de Nederlandse staat. Bijvoorbeeld de Nederlandse staat in de vorm van een staatsobligatie – of  je leent geld uit aan een bedrijf. Een bedrijf dat kan bijvoorbeeld Philips zijn. Philips heeft geld nodig uit de markt om hun activiteiten te financieren en als belegger geef je die mogelijkheid. Je leent dus eigenlijk geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf als Philips. Dat doe je tegen een vooraf opgegeven rendement, dat van tevoren vaststaat. Het is geen spaarrekening, maar het heeft wel een bepaalde karaktereigenschap dat je wel rente vergoed krijgt. In de tussentijd kan de koers van een obligatie bewegen, dat is anders dan bij een spaarrente. Maar deze beweging van de koers kan ook in jouw voordeel werken en daar kun je profijt uit halen.

Maurice:
En wanneer en waarom beweegt een koers van een obligatie?

Waarom beweegt de koers van een obligatie?

Thomas:
Misschien is een staatsobligatie een makkelijk voorbeeld. In de jaren 90, heeft de Nederlandse staat een lening uitgegeven die in 2023 afloopt. Je krijgt dus als belegger de jaarlijkse coupon (dus de rente) over een obligatie als belegger.

Maurice:
Dus de rente die je ontvangt…

Thomas:
De rente die je ontvangt op de Nederlandse staat, die was toentertijd 7,5%. Deze obligatie zou tegenwoordig iedereen kopen, als ze weten dat je deze lening destijds gewoon op een koers van 100 kon kopen. Inmiddels is de rente helemaal gedaald. De Nederlandse staatsrente is op dit moment – voor 10 jaar positief – maar laten we voor het gemak uit gaan van nul procent. Dus die staatslening tot 2023, die lening loopt nog steeds en je krijgt tot 2023 een 7,5% aan rente uitbetaald. De koers van de obligatie stijgt (er is veel vraag en weinig aanbod) waardoor de rente effectief lager is. Tussentijds kun je wel koerswinst pakken en heb je die rente naar voren gehaald. Die lening loopt nog steeds – maar als ik deze obligatie nu zou kopen – dan zou die lening een negatief rendement hebben. De obligatie keert echter nog wel steeds 7.5% coupon uit. Maar omdat je nu tegen een veel hogere koers de obligatie moet kopen, is hij duurder. De rente daalt en daardoor stijgt een obligatiekoers waardoor je dus winst kunt maken. Stel je hebt nog steeds een obligatie in je portefeuille met een koers van 150, maar die loopt op einddatum af op 100.

Maurice:
Ja, dus de koers wordt eigenlijk bepaald door de vraag en aanbod van de betreffende obligatie die wordt uitgegeven door het bedrijf of de staat.

De koers van een obligatie wordt bepaald door vraag en aanbod

Thomas:
Exact.

Maurice:
Je gaf net aan dat een staatsobligatie te vergelijken is met spaarrente. Want je krijgt rente over het geld wat uit staat, maar er zit natuurlijk wel een hoger risico aan. Als jij geld op een spaarrekening hebt staan, dan weten we in Nederland – dat als de bank failliet gaat waar je je geld liquide hebt staan – dan wordt er tot 100.000 euro vergoed middels het depositogarantiestelsel. Maar bij obligaties werkt dat niet zo. Wat zijn de risico’s als je een obligatie aankoopt?

Wat zijn de risico’s als je een obligatie aankoopt?

Thomas:
Je zit natuurlijk in het achterliggende bedrijf dus stel – ik zie het niet snel gebeuren, maar stel – een bedrijf gaat failliet. Laten we Philips noemen. Ik denk het niet maar het kan natuurlijk wel. Voor het stukje extra risico wat je neemt, krijg je een stukje extra rentevergoeding ten opzichte van de spaarrente. Als je kijkt naar de Nederlandse staat, die zal minder snel omvallen dan het bankenstelsel in Nederland. Daarom is de rente die je krijgt op een staatsobligatie weer een stuk lager dan de spaarrente. Je loopt een bepaald risico, daar word je voor vergoed. Als het dus ‘’misgaat’’ met een obligatie en het kan altijd zo zijn dat een bedrijf failliet kan gaan. Je hoopt het niet en daar doen wij ook goed onderzoek naar, maar daar krijg je dan een stukje extra rentevergoeding voor (voor het lopen van dat risico). Dat is in onze ogen helemaal niet erg, want je spreidt dat risico. Op die manier kun je een hele mooie portefeuille opbouwen, die bijvoorbeeld nog veel mooier rendeert dan een spaarrekening.

Maurice:
Als je naar risico kijkt bij obligaties, dan kijk je meestal naar de kredietwaardigheid van een bepaald bedrijf. Hoe minder kredietwaardig, hoe hoger de rente vergoeding is die je zult krijgen op de couponrente van een obligatie. Je loopt dus meer risico omdat een bepaald bedrijf failliet zou kunnen gaan. Nu gaf je net aan dat als de rente gaat stijgen, dan heeft dat over het algemeen een negatief effect op obligaties. Kun je dat toelichten?

Als de rente stijgt heeft dit een negatief effect op obligaties

Thomas:
Jazeker. Dat eerdere voorbeeld wat ik ook al aangaf met een obligatie waarvan de koers van 100 naar 150 gaat. Zo’n koers kan ook van 100 naar 70 gaan , als de rente heel hard aantrekt. Dus je hebt tussendoor een forse beweging. Je kunt dus wel op korte termijn koersdalingen hebben – 30% is natuurlijk een enorm verlies – maar uiteindelijk weet je dat de obligatie weer op een koers van 100 aflost. Dat de obligatie op 100 aflost is de zekerheid die je hebt, mits het bedrijf in de tussentijd niet failliet gaat. Dus als je met een langere looptijd te maken hebt, dan zit er veel meer bewegelijkheid in een lening.

Hoe kun je die bewegelijkheid grotendeels terug halen? Dat is eigenlijk door in kortlopende obligaties te gaan beleggen. Dan weet je als een koers vandaag op 70 staat en hij lost over 2 jaar af – dat je een enorm rendement kunt behalen. Daarom is die kans ook niet zo groot dat dat gebeurt. Maar stel hij staat nu op 70 en hij lost over 50 jaar pas af, kijk dat is eigenlijk maar 1,5% per jaar.

Maurice:
Je geeft net aan kortlopend. Dan heb je het over de looptijd van een obligatie. Wat vind jij kortlopend?

Wat is een kortlopende obligatie?

Thomas:
Kortlopend bij ons – het is natuurlijk ook weer een gemiddelde – dat zit je rond de 4 a 5 jaar. Dit zijn leningen die gemiddeld over een periode van 4 a 5 jaar aflopen. Daar kan een obligatie tussen zitten die bijvoorbeeld volgend jaar al afloopt en er kan er eentje tussen zitten die over 7 jaar afloopt. Maar als je het over een breed spectrum bekijkt, dan zit je met een periode van 4 a 5 jaar aan de korte kant.

Maurice:
Je gaf net al aan: bij een bedrijfsobligatie is de rente nu erg laag. De rente op een bedrijfsobligatie is momenteel misschien nog wel lager, dan wat op dit moment de spaarrente aan rente geeft. Waarom zou een belegger zijn geld niet op een spaarrekening zetten en spaarrente trekken in plaats van dat hij risico gaat lopen in een bepaalde bedrijfsobligatie?

Kun je je geld niet beter op een spaarrekening zetten dan beleggen in bedrijfsobligaties?

Thomas:
Nou, je hebt natuurlijk verschillende obligaties. Als je naar een heel veilig bedrijf als Shell kijkt – wat ook heel hoog staat aangeschreven – die hebben zelfs ook al rentes die gewoon op 0% zitten. Daar valt natuurlijk ook een afweging in te maken. Je kunt ook in obligaties beleggen die iets meer risico bieden, maar ook meer rendement bieden dan op een spaarrekening.

Kijk, 2 jaar geleden werd ook vaak tegen ons gezegd door klanten: waarom moet ik nog in obligaties gaan beleggen? Obligaties geven zo’n laag rendement en ik zie er geen heil in als die rente gaat draaien. Op dat moment ga ik op de korte termijn veel geld verliezen, zelfs al maak ik dat op de lange termijn wel weer goed. Maar in de tussentijd is de aandelenmarkt heel beweeglijk geweest, waar de obligatiemarkt heel rustig heeft bewogen en eigenlijk elk jaar een positief rendement heeft behaald.

En ook meer rendement dan die spaarrekening. Want je weet natuurlijk aan het eind van de looptijd krijg je weer die 100 terug.

Maurice:
Het is natuurlijk wel zo dat de rente de afgelopen jaren steeds verder is gedaald. We hadden het in 2008 over een dieptepunt, maar is inmiddels nog verder gedaald. Maar dat er een keer een ommekeer in de rente gaat komen en gaat stijgen, die kans wordt natuurlijk wel steeds groter naarmate je dichter bij de nullijn komt. Het kan zijn dat het nog verder onder de nul gaat dalen. Hoe ga je daar bij OHV Vermogensbeheer mee om?

De rente komt steeds dichter bij de nullijn, hoe gaat OHV Vermogensbeheer hier mee om in het beleggingsbeleid?

Thomas:
Ja, wat ik eerder heb gezegd, we hebben een korte looptijd voor obligaties. Dus stel die rente die zou van vandaag op morgen opeens van 0% – wat je nu even voor het gemak met de 10-jaarse Nederlandse staatslening hebt – naar 1% gaan. Dat is negatief voor de obligatiekoers. De koers van de obligatie zal dan ook ongeveer 10% naar beneden gaan. Maar daarom kiezen wij voor hele korte looptijden en 10 jaar is voor ons lang papier. Wij beleggen in obligaties met een korte looptijd van 4 a 5 jaar. Dan zal het effect van een rentestijging veel minder groot zijn. Sterker nog – als die rente stijgt, daar hopen wij ook alleen maar op – dan kunnen wij ook weer herbeleggen tegen hogere rentes. En onze lening, als die over 4 jaar aflopen kunnen we die herbeleggen in nieuwe leningen. Dat is voor onze klanten en ons alleen maar gunstig. Je kunt dan herbeleggen tegen hogere rentes en je hebt eigenlijk maar heel weinig last gehad van die rentestijging omdat je maar zo kort in die looptijd zit. De rentestijging die er misschien aan komt en dat weet niemand zeker, want in Japan is die rente ook heel laag. Al jarenlang. Daar is de rente laag gebleven. Het kan ook zo zijn – zelfs al zakt de rente niet verder – dat het nog jarenlang laag blijft. Dat kan wel, maar dat weet je nooit van tevoren.

Maurice:
Dus jullie gaan er eigenlijk vanuit dat de rente op korte termijn nog niet gaan draaien.

De rente gaat op korte termijn nog niet stijgen?

Thomas:
Het behoort tot de mogelijkheden, daarom zijn we belegd in kortlopende obligaties. Je hebt op de korte termijn de Europese Centrale Bank (ECB) die koopt op dit moment elke maand weer voor 80 miljard aan staatsobligaties en bedrijfsobligaties, dus je hebt een hele grote koper in de markt. Het geeft geen garantie, maar op hele korte termijn verwachten we niet dat die rente gaat aantrekken. Maar als je kijkt over een jaar, dan is de kans reëel dat die rente weer ietsjes zal opveren. Daar zijn wij wel goed tegen beschermd dan in dat opzicht.

Maurice:
Dus je bent niet bang dat op het moment dat je kortlopend zit en de rente gaat stijgen, dat je daar verlies lijdt. Omdat je vervolgens met verlies gaat verkopen en je daarin dan rendement verliest of portefeuilles van klanten negatief komen te staan. Daar ben je niet bang voor?

Thomas:
Nee, daar zijn wij niet bang voor. Kijk, je hebt een aantal leningen die volgend jaar aflossen en een aantal leningen over 6 jaar pas. Maar als volgend jaar die rente stijgt, kunnen we dat al herbeleggen tegen een hogere rente. Dat is natuurlijk een afweging die je maakt en daar spelen wij nu wel op in.

Maurice:
Helder. Thomas, wat zijn de mogelijke valkuilen en problemen waar een belegger nog meer mee te maken krijgt in tijden dat ze met een lage rente in obligaties beleggen?

Wat zijn de valkuilen waar beleggers in trappen in tijden van lage obligatie rentes?

Thomas:
Je moet natuurlijk kijken naar risico. Hoeveel risico wil je nemen als belegger of als investeerder in iemand die geld uitleent aan bedrijven of eventuele staatsobligaties. Kijk, we weten gewoon dat de rente op dit moment laag is. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Vijf jaar geleden was het heel makkelijk om een lening aan te kopen met rendement van 4% tot het eind van de looptijd. Op dit moment is die rente zo veel gezakt, dat die 4% daar moet je een hoger risico voor opzoeken. Dat kan voor een gedeelte van de portefeuille, maar dat wil je niet alleen maar. Probeer dan niet te veel risico op te zoeken en te focussen op een hoog streefrendement. De spaarrente is ook laag. En die zal waarschijnlijk ook verder naar de nul afzakken omdat banken dat geld niet hebben. Ga ook weer niet naar een hele lange looptijd, want dan ga je dat risico weer teveel opzoeken. Het duratie-risico noem je dat en is gevaarlijk in achtergesteld papier. Dan ga je ook weer meer risico opzoeken, omdat je toch nog die 4% aan rendement wil hebben. Inflatie, daar was eerst veel angst. De inflatie van tegenwoordig ligt dichter bij de 0% dan bij de 2%. Dat geeft ook wel aan dat je ook minder rendement hoeft te maken, want je geld heeft minder last van de geldontwaarding. In dat opzicht, ga niet alleen maar risico’s opzoeken omdat je het rendement van vroeger wil hebben. Ga gewoon met de tijd mee en kijk naar wat er vandaag beschikbaar is. Daar zijn ook nog genoeg kansen in te vinden.

Maurice:
Ja, dus als ik het goed begrijp: kijk goed naar je looptijd, je duratie en let ook heel goed op het risico dat je loopt als belegger als je in een bepaalde obligatie belegt. En als je dan kijkt naar risico, wat zijn dan specifieke zaken waar je op kunt letten om het risico van een obligatie te bepalen?

Thomas:
Sowieso het achterliggende bedrijf kan dat zijn bijvoorbeeld Philips of een Shell. Ben je er positief of heel negatief over? Dat kan natuurlijk al uitmaken en daarbij ook niet alleen het bedrijf, maar ook de hele sector. Als de olieprijzen verder gaan dalen, daar zal een Shell en andere oliebedrijven ook last van hebben. Misschien moet je die sector dan even terugbrengen en blijf daarbij goed spreiden. Je weet het nooit, ook al heb je nog zo’n goed gevoel over een aandeel of obligatie. Blijf dus spreiden. Je ziet als die olieprijs slecht gaat, dan heeft dat invloed op de hele sector. Misschien ga je die sector dan even wat onderwegen. Probeer daar gewoon slimme beslissingen in te maken en kijk naar de kansen, maar ook naar de risico’s. En die samenhang daartussen eigenlijk.

Maurice:
Ja, de risico-rendement verhouding. Thomas, je ziet steeds meer de passieve belegger opkomen, dus beleggen in trackers. In de vorige podcast hebben we gesproken met Index Capital die daar wat meer over verteld heeft. Daar beleggen ze in een mandje van obligaties. Hoe doen jullie dat bij OHV eigenlijk?

Op welke manier wordt er belegd bij OHV Vermogensbeheer?

Thomas:
Van oorsprong beleggen wij in individuele obligaties. Daar zijn we nog altijd groot voorstander van, want wij zien toch dat een obligaties van bijvoorbeeld Daimler. Daimler is het moederbedrijf van Mercedes Benz, die heeft bijvoorbeeld een 3 a 4 jaars lening die nog een yield geeft van -0,15%. In dat opzicht zien wij ook wel vergelijkbare leningen met dezelfde kredietwaardigheid en dezelfde looptijd, die toch nog iets meer hebben te bieden. En soms zie je een obligatie die het net iets beter heeft gedaan, dan verkopen we die. Of je ziet een obligatie die het net iets minder heeft gedaan en waarvan wij denken: achterliggend is hier niet veel mis mee. Die kunnen wij op dat moment kopen. Met een tracker ga je natuurlijk overal in mee en daar zien we toch bepaalde inefficiënte acties gebeuren waar je met individuele obligaties minder last van hebt. Je kunt toch meer kansen opzoeken eigenlijk en dat is wat ons betreft het voornaamste. Bijvoorbeeld met wat ik net zei: Shell of de hele oliesector? Misschien wil je meer in die hele oliesector beleggen met je obligaties. Met individuele obligaties is dat natuurlijk heel makkelijk te realiseren, terwijl je in een tracker daar gewoon in mee gaat.

Maurice:
Ja, exact. Dus wat jou betreft is spreiding heel erg belangrijk maar heeft individuele titels jullie voorkeur. Dat bijt elkaar natuurlijk. Want als je in individuele titels wil beleggen met 100.000 euro of met 1 miljoen euro, daar zit qua spreiding een heel groot verschil tussen. Wat voor spreiding moet je minimaal aanbrengen in een portefeuille om toch in individuele titels te kunnen beleggen?

Wat voor spreiding moet je minimaal aanbrengen in een portefeuille om toch in individuele titels te kunnen beleggen?

Thomas:
Ja, dat kan natuurlijk heel breed zijn. Maar dat hoeft natuurlijk minder breed te zijn dan aandelen in mijn perceptie. Waarom? Obligaties hebben minder risico. Je weet gewoon over een x-aantal jaren afhankelijk van de looptijd krijg ik mijn geld terug. En een bedrijf kan altijd failliet gaan, dat is met aandelen hetzelfde. Met obligaties echter, sta je voorin de rij. Met aandelen sta je achteraan in de rij als eigenaar. Je hoeft daar met aandelen minimaal 50 aandelen voor te hebben, wil je daar een goede spreiding in aanbrengen. Dat is met een tracker dus heel makkelijk te realiseren. In obligaties heb je genoeg aan 15 tot 20 namen om voldoende spreiding aan te brengen. Het obligatie gedeelte is vaak ook maar een deel van de portefeuille die je hebt.

Je hebt al een deel aandelen, en een deel obligaties afhankelijk van hoe je belegt. Daarmee kun je veel specifieker risico’s juist opzoeken in positieve zin en dat hoeft niet zo breed te zijn als een aandelenportefeuille. Maar het is inderdaad waar. Je hebt heel veel leningen die tegenwoordig uitkomen per minimale uitgifte van 100.000 euro en niet meer per 1.000 euro. Hier en daar zijn toch nog wel leningen van 1.000 euro en daar kun je toch wel een goede spreiding door aanbrengen.

Maurice:
Dus minimaal 15 tot 20 titels als je in individuele obligaties belegt en dan hangt het ook wel een beetje samen met de keuze voor hoe kredietwaardig een bedrijf moet zijn. Als je meer gaat kijken naar risicovollere obligaties, dan wil je eigenlijk meer spreiden omdat je het risico niet wil lopen dat, dat ene bedrijf dan wel omvalt en je daar veel geld mee verliest.

Thomas:
Ja, dat klopt. In dat opzicht wil je inderdaad weer meer spreiden. Natuurlijk doen wij ook individuele obligaties die soms iets meer risico hebben, maar bij ons kan ook prima een deel in een obligatie-tracker zijn. Met die high yield obligaties, want dan kun je heel breed spreiden. Daar zitten toch mooie bedrijven tussen die een hogere rente betalen.

Maurice:

High yield is dan meer risico opzoeken bij obligaties?

High yield is dan meer risico opzoeken bij obligaties?

Thomas:
Ja. Je hebt investment-grade en high yield. Investment-grade dat is triple A t/m triple B- en dat zijn kredietwaardige bedrijven. De Nederlandse staat is triple A en een Shell is een enkel A’tje. Nou ja, zo kun je wel doorgaan. Philips et cetera zijn allemaal hele degelijke bedrijven financieel gezien. Daar heb je ook wel een paar bedrijven tegen over zetten die iets minder degelijk zijn vergeleken met die kredietwaardige bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat ze financieel er heel enorm slecht voor staan. Maar voor het kleine stukje extra risico wat je neemt, krijg je ook weer een stukje extra rente. Daar kun je een mooie afweging in spreiding maken.

Maurice:
Helder Thomas. Ik denk dat we qua obligaties – als je het samenvat – dat is OHV vermogensbeheer er eigenlijk helemaal niet bang voor dat die rente gaan dalen. Want als die rente gaat dalen, dan zullen jullie gaan herbeleggen. Wat ik zo begrijp is OHV een groot voorstander om te blijven beleggen in obligaties en is een spaarrekening absoluut uit den boze.

Thomas:
Ja. Want je kunt juist met obligaties veel vaker een hoger rendement behalen. Je koopt een obligatie aan met een minimaal rendement, want je weet dat deze obligatie op een gegeven moment ook weer aflost. En je kunt meer spreiding aanbrengen. Je hebt natuurlijk maar enkele banken hier in Nederland maar met obligaties kun je met € 100.000 in 10 verschillende bedrijven zitten.

Maurice:
Dat heeft dan jouw voorkeur. En Thomas, als we de obligaties wat meer loslaten en je over-all naar een beleggingsportefeuille kijkt. Kun je dan wat praktische tips geven aan beleggers om een belegging systematisch te verbeteren?

Praktische tips voor beleggers om hun beleggingen systematisch te verbeteren?

Thomas:
Ja, ik ben er al eerder over begonnen. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar blijf spreiden. Niemand weet precies wat er ooit gaat gebeuren. Natuurlijk lezen wij ook constant research en daar maken wij ook een afweging op. Maar daarbij blijft belangrijk, blijf spreiden ook in aandelen én in obligaties. Er is veel tegen ons gezegd: ja, maar ik wil eigenlijk alleen maar in aandelen en niet meer in obligaties. Terwijl een obligatie vaak een belangrijke bouwsteen blijft van je portefeuille en dat kunnen aandelen net zo goed zijn. Maar maak er een goede afweging in. Hoeveel risico wil je eigenlijk lopen? Dat wordt wel eens overschat. ‘’Ja, ik kan wel zoveel verlies maken’’. Maar misschien is dat voor die klant niet zo geweest. Heeft hij het niet zo gewenst en heeft hij toch het risico gelopen. Het gras is bij de buren altijd groener, die zullen altijd een hoger rendement halen. Tenminste, dat hoor je natuurlijk altijd. Maar financiële rust is ook heel fijn. Maak daar een goede afweging in. Blijf spreiden, kijk naar de partij die bij je past en welk verhaal bij je past. Je hoeft helemaal niet gek te doen om een prima resultaat te halen.

Maurice:
En als je kijkt naar – waar we mee gaan afsluiten; we zitten al bijna op een half uur – de belangrijkste levensles, inzicht die jij hebt geleerd tijdens jouw werkzame leven tijdens de vermogensbeheerwereld die jouw leven volledig op zijn kop heeft gezet. Kun je daar iets meer over vertellen?

Thomas:
Ja, toch wel dat ik zelf meer rust wil hebben eigenlijk en dat ik het niet zo erg vind als ik het geprognosticeerde rendement van 8% niet haal. Maar dat ik daarvoor ook minder risico loop. Ik ben nog jong, in dat opzicht zou je zeggen ik kan veel risico lopen, omdat je veel tijd hebt om eventuele koersdalingen op te vangen. Maar dan nog vind ik het ook fijn om niet altijd het maximale te willen. Als je een stapje terug doet -ook in risico – dat het eigenlijk meer rust geeft en dat je daar ook tevreden mee kunt zijn. Ik zie toch vaak dat risico wordt onderschat; hoeveel risico wil iemand eigenlijk lopen? Als 20% van het vermogen weg is, dat de klant onbewust toch minder risico had willen lopen. Houd gewoon pas op de plaats, beetje meer rust, beetje minder risico. Dat heeft mezelf ook erg geholpen. Eigenlijk vind ik dat zelf ook fijn.

Maurice:
Ja, dat hangt natuurlijk ook een beetje samen met hoe je als belegger in elkaar steekt. De een neemt meer risico dan de ander. Maar in ieder geval het risico in kaart brengen en vooraf bekijken hoeveel risico wil ik lopen? Dat dan afstemmen in je beleggingsportefeuille, dat heeft wat jou betreft de voorkeur.

Thomas:
Ja, en denk daar goed over na. Het is niet iets van: Ach, ik vul even iets in en het komt wel goed. Het heeft wel consequenties natuurlijk op je financiële positie en dat kan wel invloed hebben.

Maurice:
Oké Thomas, hartstikke bedankt voor alle tips die je hebt gegeven. Ik hoop dat het voor de luisteraars ook duidelijk is. m.b.t. obligaties. Want vaak wordt het als je over obligaties praat, te technisch. Maar volgens mij was het redelijk duidelijk. Bedankt in ieder geval.

Thomas:
Jij ook bedankt. Ik kan natuurlijk altijd helpen met vragen, dan hoor ik het graag.

Maurice:
We spreken elkaar in ieder geval. Ja, vragen kunnen ze altijd stellen op het blog onderaan bij ons op de website www.vuvb.nl/7 inmiddels alweer. Daar kun je eventueel nog wat vragen beantwoorden.

Thomas:
Ja, dat zal ik zeker doen.

Maurice:
Bedankt Thomas en we spreken elkaar later!

Thomas:
Fijne dag!

Bedankt voor het luisteren naar onze podcast met Thomas Kalsbeek van OHV vermogensbeheer. Je hebt dus de mogelijkheid om onderaan ons blog vragen te stellen. Ga dan naar www.vuvb.nl/7

Mocht je nou andere vragen hebben of kan je een keer wat ondersteuning gebruiken bij je huidige portefeuille van de vermogensbeheerder waar je op dit moment zit, ga dan naar onze website en doe een portefeuille-analyse op www.vuvb.nl/beleggen

Uiteraard hoop ik dat je er volgende weer bij bent voor een heel goede, nieuwe podcast. Tot dan!


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>